BalkansPress

Dobro došli!

Kada su dva Irca krenula da detektorom metala traže burmu jednog njihovog prijatelja, nisu mogli ni da pretpostave da će otići kući bogatiji za 100.000 funti.

PROČITAJTE: Albanci u šumi zakopali kokain, a onda se pojavilo krdo divljih svinja i sve pojelo!

Pol Rajnard (44) se rasplakao kada je zajedno sa najboljim prijateljem Majklom Gvinom (52) naišao na pravi "ćup sa blagom" 29. na livadi nadomak Balikasla u Severnoj Irskoj.

 

Pronašli su 84 zlatna novčića koji datiraju još iz 16. veka. Stručnjaci su rekli da samo jedan ultraretki novčić sa likom Henrija Osmog košta 5.000 funti.

A tu je i jedan iz 1546. godine kada je vladao kralj dečak Edvard Šesti, koji bi mogao da vredi do 3.000 funti.

Pol i Majkl su bili na odmoru kod prijatelja farmera koji ihje zamolio da mu pomognu da nađe burmu. Ispustioju je na polju tokom radova.

 U početku su našli samo novčić od pet penija i potkovicu, pre nego što je inženjer za osvetljenje Pol Rajnard bukvalno našao blago.

 

- Ovo je trenutak o kome smo sanjali! - rekao je Pol prijatelju.

Bio je to neverovatan osećaj, poput proveravanja brojeva lutrije i saznanja da ste pogodili džekpot. Drhtao sam. Još uvek ne mogu da verujem - rekao je Rajnard.

Kovanice se trenutno procenjuju u Muzeju u Alsteru, aprema procenama ova gomila novčića može da vredi više od 100.000 funti.

Kada je reč o prstenu, on je i dalje negde izgubljen na livadi.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top