BalkansPress

Dobro došli!

Pesmica se zove "Ja sam bio srećno dete", a rat na društvenim mrežama vodi se između dve struje - jedni misle da se ovakvim pesmama deca podstiču na rijaliti i nasilje, dok drugi u njoj vide apel deteta roditeljima da olabave sa vannastavnim aktivnostima i puste ga da bude dete.

PROČITAJTE: 

Miloš Nikolić, profesor violine u Muzičkoj školi u Subotici i umetnički direktor Subotičkog simfonijskog orkestra, zatečen je stihovima i porukom pesme.

 

- To je katastrofa! Zatečen sam. Prvi put čujem pesmu i smatram da je nedopustivo da se na takav način deci predstavlja muzički instrument. Ali, ne kažem zato što je u pitanju violina. Mislim da na ovaj način nijedan instrument ili sport niti bilo šta iz oblasti koje pretendujemo da približimo deci ne sme biti predstavljeno na ovaj način. Svirati i vežbati instrument, biti muzički talentovan i obrazovan dovoditi na nivo struganja, škripe, bolova je, najblaže rečeno, ružno – kaže prof. Nikolić, dodajući i da smatra da pesma ima negativan uticaj na decu, da će svako dete odbiti od muzičke škole i instrumenata, a deca koja već sviraju mogu da budu povređena ili da se nađu na meti i udaru ruganja vršnjaka.

- Biti prosvetni radnik i pedagog nije lak posao. Uvreme kada je savremena tehnologija gotovo sve nadvaladala teško je otkriti i negovati talente u muzici. Zato ne bi smeli trud učitelja, roditelja i dece na ovaj način, ovakvim pesmicama, kaljati. Ružno je – zaključuje Miloš Nikolić.

"Ja sam bio srećno dete"

Ja sam bio srećno dete o kome se mnogi brinu

Dok mi nisu jednog dana kupili tu violinu.

Sad drugari ljušte fudbal, a ja note i solfeđa

Od vežbanja žigaju me jadni prsti, vrat i leđa.

Sviram tetki i susetki, babi, dedi, ujni, strini,

Znoj se s moga lica cedi, svi me zovu Paganini.

Tata smišlja svetsku slavu, ja tu nemam šta da brinem

Iz dvorišta čujem ciku, ali ne smem da prekinem.

Kako koja zora svane, mrzim svaku tvoju žicu.

Violino, moj dušmane.

Tako glase stihovi sporne pesme, a iz izdavačke kuće Eduka poručuju da nema razloga za brigu

- Pesma Dragomira Đorđevića „Ja sam bio srećno dete“ predviđena je Pravilnikom o programu nastave i učenja za drugi razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Sadržaj pesme se odnosi, pre svega, na opis odnosa između roditelja i dece. Učenici se dovode u poziciju da promišljaju određene aspekte ovog odnosa, poput pritiska roditeljske ambicije usmerene na dete koje ne želi da se bavi određenim aktivnostima, u pesmi oličenim u sviranju violine. Pretpostavljamo da je, pored književne vrednosti pesme i autora koji pripada kanonu dečje književnosti kod nas, upravo ovaj aspekt opredelio Ministarstvo prosvete da ovaj naslov uvrsti u izbor tekstova za drugi razred osnovne škole - rekli su za "Blic" iz Izdavačke kuće “Eduka”.

Rat i dalje traje, a šta vi kažete? Vidite li nešto sporno u ovim stihovima?

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top