Mnogo misterija krije život u Srbiji, a jedna od nerazrešivih je magični trenutak transformacije prosečnog srpskog muškarca u dedu.

Da, dobro ste čuli, dedu. Ljudsko biće u toku života prolazi kroz nekoliko razvojnih faza, od nedonoščeta, preko deteta, tinejdžera, adolescenta, mladog bića, bića u srednjim godinama i na kraju postajemo babe i dede. U tome nema ničeg uvredljivog, a oni koji se vređaju na prirodan tok stvari imaju neki žestok problem. Na svu sreću, mogu da ga reše na obližnjoj srpskoj pijaci - ali samo pod uslovom da su muškarci.

 

Na srpskoj pijaci ćete naći sredovečnu ženu (ako ćemo baš da preciziramo, od 56 godina) koja mušteriji koja je pre par meseci oduvala 67 svećica dobacuje: "Šta treba, bato?". Samo u Srbiji ćete doživeti da majka od osamdeset i nešto godina štiti svoje muško mezimče od blizu 60 godina ("Da se dete ne potresa!").

Muškarac u Srbiji zaglavljen je doživotno u razvojnoj fazi adolescenta, a kad ga spopadne kriza srednjih godina, prošetaće do pijace, lokalne radnje, marketa, na kraju i do rođene mame i od svih njih dobiti potvrdu da je "bata", a ne ono što jeste, sredovečan čovek ili deda. Te dve faze u životu prosečnog srpskog muškarca ne postoje.

PROČITAJTE: Zašto je rijaliti sin Miljane Kulić veće svetsko čudo od bebe iz epruvete: Ovo su 3 najveće tragedije srpske porodice!

Istini za volju, i žene iz Srbije uskraćene su za razvojnu fazu "seke", ako ćemo već da tražimo pandan "bati". Žena sa ovih prostora iz devojčice ulazi u fazu devojaštva koja bi, fiziološki gledano, bila tek tinejdžersko doba. Međutim, uglavnom će biti nazivana "sekom" i "devojkom", a onda, kada pređe 26. godinu, postaje baba. Baba koja ne sme da nosi dekolte, baba koja ima celulit, baba koja glumi ludilo umesto da se zabradi i gleda porodicu, odnosno svog batu kome će biti potrebno doživotno gledanje jer od faze "bate" neće dalje rasti.

Zato su se srpske bate toliko potresle nad "seksi dekom". Da li je deka? Verovatno nije, mada je i to stvar perspektive. Iz perspektive pravog "bate" od dvadesetak godina, Đanluka može slobodno da se svrsta u tabor deka. Iz perspektive prosečnog srpskog "bate", Đanluka se tek otisnuo u život.

 

A Đanluki, da nekim čudom ovaj naslov i dođe do njega, to "deka" ne bi zaparalo uši ni mrvicu. Jer Đanluka ima zgodno telo, milione i vodi život iz filma. Zovite ga kako hoćete, pa čak i deka, to neće promeniti ništa od ovog na njemu. Srpski deka istih godina nema ništa osim tog "bata". Oduzmite mu i to i dobijate ovo:

Kada je toplo u autobusu

*Kada je toplo u autobusu; Foto: Facebook

Eto, odgovor na pitanje s početka teksta je da prosečan srpski muškarac zauvek ostaje "bata". Oduzmite mu sve, ali titulu bate mu ne dirajte!

(BalkansPress / zena.blic.rs)

Scroll to top