BalkansPress

Dobro došli!

Privatni dnevnici Alberta Ajnštajna sa  turneje po Aziji 20-ih godina prošlog veka izazvali su veliku pažnju jer otkrivaju mračnu stranu slavnog naučnika.

Naime, dnevnici otkrivaju kako je Ajnštajn imao rasističke predrasude prema ljudima koje je susretao na svojim putovanjima, posebno Kinezima.

Pisani u periodu od oktobra 1922. do marta 1923. godine, dnevnici otkrivaju misli naučnika o putovanjima, nauci, filozofiji i umetnosti, ali i nimalo laskavo mišljenje o pripadnicima kineskog naroda.

 

Ajnštajn, koji je inače jednom prilikom opisao rasizam kao "bolest belih ljudi", pišući o Kinezima navodi:

"To su tupi i prljavi ljudi. Oni čak ni ne sede dok jedu, već čuče, kao da vrše nuždu. Čak im i deca deluju tupavo," štoji u dnevnicima, i dodaje se:

"Bila bi šteta da ovi Kinezi zamene ostale rase, za nas ostale to je turobna misao", napisao je slavni fizičar.

Ze'ev Rozenkranc, urednik i pomoćnik direktora na kalifornijskom Institu za tehnologiju kazao je kako je neprijatno iznenađen.

"Ovo je u sprotnosti sa javnim imidžom Ajnštajna kao velike humanitarne ikone. Mislim da jon nikada ovako nešto ne bi javno izjavio. Mislim da nije nameravao da ovo ikada bude objavljeno."

Rosenkranzc je preveo i odradio urednički posao na "Putničkim dnevnicima Alberta Ajnštajna" koji su upravo objavljeni u izdanju Univerziteta Prinston.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top