BalkansPress

Dobro došli!

Australijski naučnik Dejvid Gudal (104) okončao je u maju 2018. godine sebi život uz medicinsku pomoć u klinici u Švicarskoj. Umro je mirno u 12. maja 2018. u 12:30 sati u Bazelu. 

 

Uz zvuke Betovenove "Ode radosti" dok su mu lekari ubrizg smrtonosnu dozu lekova. Gudal je bio okružen porodicom. Naučnik je i na dan svoje smrti pokazao veliku želju i nestrpljenje da konačno 'ode sa ovog sveta'. Dok je njegova porodica ispunjavala formulare, 104-godišnjak ih je neprestano požurivao i prigovarao.

"Šta čekamo? Hoćemo li više da počenemo",  prigovarao je Gudal.

Njegove poslednje trenutke opisao je doktor Filip Ničke. Pre ubrizgavanja smrtonosne injekcije lekar je Gudalu postavio četiri pitanja: kako se zove, datum rođenja, zašto je došao u kliniku i čemu se nada posle smrti. Poslednji odgovor zapanjio je sve.

"Samo se nadam da će mi srce stati".

 

Posle ubrizgavanja injekcije svi su čekali da Gudal utone u večni san, ali njemu se i ta procedura učinila predugom pa je pitao lekare "Koliko će ovo da traje!?".

Bile su to poslednje reči Godala, koji je preminuo posle nekoliko trenutaka.

"Nikad nešto slično nisam čuo, ali gospodin je očigledno bio veoma nestrpljiv", rekao je lekar i dodao da je poslednja želja gospodina Gudala ispunjena. Želeo je mirnu smrt i to je na kraju i dobio...

Ovaj priznati ekolog i botaničar, rekao je da se na to odlučio jer je bio sve manje sposoban da se brine sam o sebi. U intervjuu povodom svog 104. rođendana prošlog mesec, izjavio je:

"Nisam sretan. Želim da umrem. To nije posebno tužno. Tužno je ako se to čoveku ne dozvoli".

 

"Radije bih skončao u Australiji, u stvarno mi je žao što Australija kasni za Švajcarskom kad su u pitanju prava na smrt",rekao je uoči eutanazije.

Gudal je pre smrti rekao da se nada da će njegov slučaj podstaknutii Australiju i druge zemlje da razmotre svoja zakonodavstva. Inače David je neuspešno pokušao da izvrši samoubistvo početkom godine.

Scroll to top