BalkansPress

Dobro došli!

Porodilište, bebe, majke, babice... U ovom okruženju od muškaraca očekuju se samo očevi i lekari, ali to nije slučaj i u KBC-u „Dr Dragiša Mišović“, gde radi - Marko Obradović.

Ovaj 27-godišnjak srušio je sve stereotipe i već preko šest godina radi kao pedijatrijski tehničar na Odeljenju neonatologije.

Njegov posao je da edukuje porodilje o nezi novorođenčadi, nezi grudi, obavljanju tehnika dojenja i uopšte potpomaganje aklimatizacije žene na dete i deteta na ženu.

- Ovaj posao me je privlačio još od osnovne škole, pa sam tako i upisao Medicinsku školu, nakon koje sam već sa 21 godinu počeo da radim u bolnici „Dr Dragiša Mišović“ - kaže Obradović.

 

Životni poziv ga je učinio jedinstvenim jer je on jedini koji radi u porodilištu na poziciji pedijatrijskog tehničara u Beogradu, a kako kaže, po nekim tvrdnjama, i u celoj Srbiji.

Na početku, kako kaže, bio je mlad, nespretan i pre svega - muškarac.

- Bebe i muškarac, to je bilo onako poprilično teško za svariti. Žene očekuju ženu i deluje im čudno, ali kada im se pristupi na pravi način, odreaguju normalno i pune su razumevanja jer su i one kod nas na neonatologiji pre svega kako bi nešto naučile. U početku budu iznenađene, ali prihvatile su me bez ikakvih predrasuda kao muškarca koji im priča o bebama, dojkama, polu deteta - priča Marko.

Vešt sa svojim pacijentima
Foto: Oliver Bunić / RAS SrbijaVešt sa svojim pacijentima

Ovih šest godina u porodilištu donelo mu je brojne zanimljive situacije.

- Bilo je sitnih anegdota, kao na primer kad dođem i kažem porodilji „presvucite se“ mislivši na to da presvuče dete i da se pripremi za podoj, a kada se vratim ona u novoj spavaćici, gleda me zbunjeno – priseća se Marko.

 

Problema je imao i sa mališanima...

- Deca su usled promene temperature podložna mokrenju i dešavalo se da mi uniforma bude malo više vlažna nego što bi trebalo. Kada sam tek počeo da radim nisam mogao da izađem iz porodilišta sa čistom uniformom, ali sam onda našao mehanizam za odbranu pa se ili pozicioniram na drugu stranu ili podmetnem koleginicu, uglavnom neiskusniju, ispred sebe - duhovit je ovaj jedinstveni mladić.

Pomaže i tatama
Foto: Oliver Bunić / RAS SrbijaPomaže i tatama

Svaki radni dan, kako kaže, donosi različite ljude i događaje.

- Radi se i za praznike i u gluvo doba noći. Ipak, sve se zaboravlja posle pohvala i preporuka novopečenih mama - zaključuje Marko Obradović.

KUPA I OBLAČI MALIŠANE

U poseti smo ga zatekli kako kupa i oblači bebu pred otpuštanje iz porodilišta, a novopečeni roditelji pažljivo gledaju i uče kako to da sami rade ubuduće.

JOŠ NIJE POSTAO TATA

Marko još uvek nema dete, mada tvrdi da ne zna ni kako bi se snašao u toj ulozi.

- Sa stručne strane zaista znam šta sve može da me snađe i mislim da sam zbog toga u prednosti.

(Blic.rs)

Scroll to top