BalkansPress

Dobro došli!

Kada je 1963. godine jedan Turčin u Kapadokiji krenuo da renovira kuću otrkio je nešto neverovatno. Stanovnik današnjeg Derinkujua srušio je zid u podrumu svoje kuće i otkrio da se iza njega nalazi tunel, pa još jedna prostorija, pa još jedna, pa još jedna...

PROČITAJTE: SRPSKO SELO KOJE KRIJE NEVEROVATNE TAJNE: Rađaju im se neobična deca, a opsedaju ga i tragači za skrivenim blagom Nemanjića

Tako je, pukom slučajnošću otkriven najveći podzemni grad u Turskoj, koji je ukopan 85 metara ispod površine zemlje. Za ovaj neobičan podzemni grad se sa pravom se može reći da je inženjersko remek delo i veliko arheološko otkriće.

 

Kroz njega teče pitka voda, ima niz ventilacionih sistema, pojedinačnih stanova, prodavnice, bunare, sobe gde se čuvalo oružje, pa čak i groblje. U gradu je pronađena čak i škola, kao i posebne odaje u kojima su se držale životinje.

 

*Foto: Flickr/Synn Wang

Do sad su otkrivena 52 otvora za ventilaciju, a takođe je otkiveno da nisu svi izvori vode bili povezani sa površinom, verovatno zbog straha da bi osvajači mogli da zatruju vodu. 

 

*Foto: Wikimedia

PROČITAJTE: RIBAR PRONAŠAO NEŠTO ODVRATNO NA PLAŽI, zbog čega će biti bogatiji za 320.000 evra! EVO ČEMU TO SLUŽI... (VIDEO)

 

Pretpostavlja se da je ovaj podzemni grad koji je mogao da primi i do 50.000 ljudi nastao u XVII ili XVIII veku pre nove ere.

 

*Foto: Flickr/Martijn.Munneke

Tokom uspona Persijskog carstva grad je bio korišćen kao naselje za izbeglice, kasnije kao sklonište od invazija Rimljana i Arapa.

 

*Foto: Flickr/Elena Pleskevich

PROČITAJTE: MISTERIJA FOTOGRAFIJE SA SVETE GORE: Ako nijedna žena ne sme tu da kroči, ko je onda ovo?! Monah Gavrilo uslikao čudo u ruskom manastiru? (FOTO)

 

Podzemni grad inače je svojim stanovnicima pružao odličnu zaštitu od paklenih vrućina leti, dok je zimi bio sklonište od hladnoće.

*Foto: Flickr/Elena Pleskevich

Ovaj impresivni grad nije jedino neverovatno arheološko otkriće u Turskoj. U njegovoj blizini je otkriveno skoro 200 drugih podzemnih gradova od kojih najmanje 40 imaju tri nivoa pod zemljom. Ukupno, svi ovi gradovi su mogli da prime oko 100.000 ljudi.

*Foto: Flickr/damian entwistle 

Pogledajte video:

Scroll to top