BalkansPress

Dobro došli!

Smrt je iluzija. Duša nikada ne umire. Svi smo mi duše koje imamo ljudsko iskustvo, a ne obrnuto.

Svatko tko je upoznat s mojim radom čuo me je kako koristim ove riječi da bih objasnio kako je svako utjelovljenje samo jedna stanica na našem putovanju duše. No, čak i sa tim dubokim razumijevanjem, bolno je kad netko koga volimo odlazi s ovog svijeta.

Bez obzira na to tko smo, svi dijelimo zajednički događaj sa svima ostalima na planetu – u nekom trenutku ćemo doživjeti gubitak bliske osobe. I premda smrt voljene osobe na svakog utječe drugačije, važno je uzeti vremena za obradu emocija koje osjećamo a ne ih gurati duboko u sebe, da bi se kasnije suočili s njima. S više od 30 godina provedenih u razgovorima s dušama preminulih te pružajući utjehu i vodstvo ljudima koji su ostali iza njih, stekao sam neke uvide koji će vam pomoći u procesu žalovanja.

1. Dajte si vremena da se okupite s drugima i kažete zbogom

Rituali smrti – pogrebi, bdijenja, memorijali ili što god vaša vjera ili kultura određuje – postoje s razlogom. Iako bi moglo biti primamljivo izbjeći ih u pokušaju poricanja da je voljena osoba otišla, ovi događaji daju onima koji su ostavljeni utjehu i način da zatvore poglavlje. Takve ceremonije imaju višestruku svrhu. One pomažu živima prihvatiti gubitak fizičke prisutnosti svojih najmilijih, tako da oni mogu poduzeti prvi korak na njihovom putu ka prihvaćanju i iscjeljenju, i pomažu duhu shvatiti činjenicu da više nisu dio fizičke razine.

Kada se povežem s dušama umrlih, posebno s onima koji su nedavno preminuli, kažu mi da su bili prisutni na svom sprovodu te koliko su cijenili geste ljubavi onih koji su se došli oprostiti. Prihvatite da je duh drage preminule osobe prisutan na tim obredima i utješite se spoznajom da oni više nisu s vama u fizičkom tijelu, ali će uvijek biti s vama u duhu.

2. Tugovanje je proces – dajte sebi vremena dok prolazite kroz faze žalosti

Suočavanje s gubitkom voljene osobe može biti dug put. Nema prečica – svatko mora putovati kroz korake šoka, poricanja, pregovaranja, ljutnje, krivnje i tuge prije dostizanja stanja prihvaćanja i razumijevanja.

Uzmite si vremena za proći kroz te korake, krećite se vlastitim tempom, shvaćajući da se možete osjećati kao da nemate uvijek kontrolu nad svojim emocijama.

U jednom trenutku možete osjećati ljutnju, obamrlost u sljedećem i onda se osjećati gotovo normalno neko vrijeme prije nego što cijeli ciklus počne iznova.

 

3. Prepoznajte svoje osjećaje i potražite pomoć ako vam je potrebna

Nemojte zanijekati činjenicu da tugujete. Potisnute emocije nađu put izlaska na površinu destruktivnim načinima kao što su prejedanje, piće ili zlouporaba droga, nasilje, depresija, čak i misli o samoubojstvu.

Ne bojte se pitati druge za pomoć i podršku. Brižan prijatelj, rođak ili savjetnik može biti od neprocjenjive vrijednosti u ovakvom trenutku. Grupe podrške mogu biti posebno korisne jer možete učiti od ljudi koji prolaze kroz iste muke.

Unatoč mojim svakodnevnim bavljenjem spiritualnim sferama, još uvijek sam morao proći proces tugovanja kada je moja majka umrla. A kada smo prije nekoliko godina Doreen Virtue i ja dijelili svoja osobna iskustva u vezi gubitka najmilijih, shvatili smo da smo jedinstveno sposobni za utjehu i vodstvo drugih kroz njihovo tugovanje. Zajedno smo napisali „Kako iscijeliti ožalošćeno srce“, jednostavnu i lijepu knjigu punu utješnih riječi za pomoć ljudima na ovom prirodnom putu.

4. Zapamtite – vaša voljena osoba je sretna i želi da i vi budete sretni

Moglo bi pomoći saznanje da je Duh vaše voljene osobe kroz ovo vrijeme s vama, šalje podršku i ljubav s druge strane da vam pomogne.

I zapamtite, jedna od najčešćih poruka koje dolaze do mene kad sam povezan s duhovnim područjem obično glasi ovako: “Ja sam u redu, ne patim i želim da moji najmiliji na Zemlji budu sretni i uživaju u životu.”

Dakle, kada ste spremni, dajte si dopuštenje da krenete dalje i uživajte u životu, utješeni činjenicom da je vaša voljena osoba sigurna pod Božjim vodstvom i uvijek s vama.

(Izvor: Atma.hr)

Scroll to top