BalkansPress

Dobro došli!

LONDON - Ekipa britanskih naučnika ostvarila je veliki podvig nakon što su uspeli da reprodukuju glas egipatskog sveštenika koji je preminuo pre oko 3.000 godina!

PROČITAJTE: Ovako bi izgledalo SEDAM SVETSKIH ČUDA da postoje i danas (FOTO+VIDEO)

Mumija nazvana Nesjamun potiče iz Tebe i pripadala je svešteniku koji je živeo u doba vladavine faraona Ramzesa XI. Ovaj sveštenik je svoje dužnosti obavljao u kompleksu hramova u Karnaku.

 

Spoj glasova E i A

Naučnici su glas davno preminulog sveštenika rekonstruisali tako što su pomoću trodimenzionalnog štampača odštampali njegove glasne žice, koje su bile očuvane zahvaljujući mumificiranju.

Njihov rad je objavljen na otvorenom naučnom portalu Sajentifik riports, zajedno sa snimkom glasa drevnog sveštenika.

*Foto: EPA

- Ovo je prvi uspešan pokušaj da se veštački reprodukuje glas preminule osobe. Projekat nam je dao jedinstvenu priliku da čujemo zvuk nekoga ko je odavno mrtav - rekla je Džoan Flečer, profesorka arheologije na univerzitetu u Jorku i koautor studije.

 

Naučnici veruju da je Nesjamun živeo oko 1.100 godina pre Hrista.

Poruka na sarkofagu

- Ispunili smo želju ovog sveštenika da se njegov glas čuje i posle smrti. Ta poruka je bila napisana na sarkofagu u kome se nalazilo njegovo mumificirano telo.

Zasad su naučnici uspeli da reprodukuju jedan zvuk koji liči na dugačak spoj slova E i A. - Zvuk koji se čuje proizvode njegove glasne žice iz položaja u kom leži u sarkofagu - kaže Dejvid Hauard, stručnjak za govor s londonskog univerziteta Rojal Holovej.  

Druga faza - pesma sveštenika

Meko tkivo u grlu i glasne žice mumije bili su odlično sačuvani, tako da je sveštenik Nesjamun bio odličan kandidat za ovaj projekat. Naučnici se nadaju da će u drugoj fazi eksperimenta uspeti da reprodukuju zvuk njegovog pevanja. - Egiptolozima su već poznati fonetika i način izvođenja muzike tog perioda, tako da možemo da reprodukujemo delove sveštenikovih pesama - tvrdi Dejvid Hauard.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top