BalkansPress

Dobro došli!

OGROMNO morsko stvorenje, izbacilo je more na plažu i Indoneziji. Zastrašeni stanovnici ostrva Seram koji su ga ugledali objavili su fotografije na internetu, posle čega je usledila globalna igra pogađanja šta je to zapravo? S druge strane, ljude sa Serama prvenstveno je zanimalo kako da se reše ogromnog leša.

 Asrul Tuanakota, 37-godišnji ribar koji je prvi uočio stvorenje misleći da je reč o brodiću nasukanom u plitkom moru, kada se približio shvatio je da je reč o 15-metarskom trulom telu nepoznatog bića. Pretpostavio je da se radi o nekoj vrsti divovske lignje, jer su ostaci životinje izgledali kao krakovi.

Krv koja je izlazila iz životinje obojila je vodu blizu obale u svetlo crvenu boju, što nije zaustavilo meštane da ulaze u more i da slikaju neman, prenosi "24sata.hr".

Džordž Leonard, šef naučnog tima iz Oušn Konsrvansija, neprofitne ekološke organizacije, utvrdio da je reč o tzv. kitu pločanu. Do tog zaključka je došao ospitivajući delove izbačenog kostura i onog što liči na ploče kojima se te životinje služe kako bi "filtrirale hranu". Plinovi koji su nastali truljenjem transformisali su telo kita u vrlo neobičan oblik.

 

Seram, najveće iz grupe Maluku ostrva se nalazi u blizini migracijskih puteva kitova, što pruža objašnjenje kako je morsko čudovište završilo tamo.

Lokalci su zatražili pomoć vlasti u uklanjanju tela. Inače, mrtvi kitovi obično potonu na dno okeana, zbog čega morska stvorenja imaju višemesečnu zalihu hrane, pa ostaje pitanje zašto se to nije dogodilo i u ovom slučaju.

Naučnici pretpostavljaju kako je kit možda imao bakterijsku infekciju zbog koje se ispušta mnogo gasova koji su ga izobličili, a jedna je mogućnost kako je umro nesrećnim slučajem pošto ga je povredio neki veći brod.

(Izvor: Vecernje novosti.rs)

Scroll to top