BalkansPress

Dobro došli!

Atlantski univerzitet sa Floride otpustio je svog profesora Džejmsa Trejsija.

Na prvi pogled: ništa neobično. Malo li profesora, čak i univerzitetskih, ostaje bez posle?! Ali, jeste neobično.

Trejsi je otpušten uz obrazloženje da je „godinama širio teorije zavere“.

New York Times je objavio da je Trejsi, pored ostalog, tvrdio da poznati masakr iz 2012-te kada je psihički poremećeni Adam Lanza u osnovnoj školi u Konektikatu pobio 27 ljudi bio – rezultat zavere Bele kuće. Još konkretnije: da je američkoj administraciji taj masakr bio potreban da bi izdejstvovala ograničenja i zabrane u prodaji oružja i njegovom raspolaganju.

 

Trejsi je, da sve bude još američkije, izdao više knjiga u kojima je dokazivao da niko od učenika za koje se tvrdi da ih je Lanza pobio – zapravo nikada nisu ni postojali.

Ovo znači: da nisu ni pobijeni i da je taj masakr nameštaljka i izmišljotina u režij zvaničnog Vašingtona. A Trejsi je imao i radio-emisiju koju je vodio u istom tonu.

New York Times piše i da su roditelji ubijenog 6-godišnjaka Noa Poznera od Trejsija zatražili da sa svog „konspirološkog sajta“ ukloni fotografiju njihovog sina, a je Trejsi tada od njih tražio da dokažu da je Noa Pozner uopšte postojao!

Trejsi je dokumente o poginulima – uključujući izvode iz knjiga rođenih – proglasio falsifikovanim.

Trejsi je i o nedavnom terorističkom aktu u San Bernardinu počeo da tvrdi isto: vladina zavera radi uvođenja ograničenja na raspolaganje oružjem… I, to je bila kap koja je prelila „čašu“.

Trejsi je otpušten iako je stalne profesore u SAD teško isterati sa posla.

Formalno, on i nije otpušten zbog svog raskrinkavanja i optuživanja Bele kuće, već zato što nije upravi univerziteta podneo izveštaj o svojim aktivnostima u medijima i angažmanima van univerziteta…

Trejsijeve pristalice, a nije ih malo, tvrde da je on otpušten nezakonito. Zbog iznošenja ličnih stavova.

A to je u suprotnosti sa Prvim amandmanom na Ustav SAD koji garantuje slobodu govora…

(InterMagazin)

Scroll to top