BalkansPress

Dobro došli!

Naučna savetnica na masačusetskom Institutu za tehnologiju (MIT-u) izjavila je da se suočavamo sa epidemijom autizma koja može rezultovati da polovina sve dece ima autizam za 10 godina.

Dr Stefani Senef, koja je iznela svoja zapažanja na prezentaciji u Grotonu prošle nedelje, posebno navodida je Monsantov herbicid “Roundup” krivac za eskaliranje učestanosti autizma i drugih neuroloških poremećaja. Roundup, koji je proizveden 70-ih prošlog veka sadrži hemijsku supstancu glifosat, koja je ključan razlog zabrinutosti Senefove. Upotreba Roundup-a je ograničena na trave, pošto glifosat ubija biljke.

Međutim, Roundup se sada regularno koristi i za žitarice. Sa napretkom GMO, biljke poput soje i kukuruza su primenom bioinženjeringa projektovane da tolerišu glifosat te je njegova upotreba dramatično porasla. Od 2001. do 2007. upotreba glifosata je udvostručena dostižući 81 do 84 miliona kilograma samo u SAD-u 2007.

Čak i ako ne konzumirate kukuruz i prženu soju, teško da ćete izbeći potencijalne uticaje konzumiranja glifosata. Pšenica se sada prska Roundup-om pre berbe, te je svako konzumiranje neorganskog pšeničnog hleba siguran izvor hemikalije. Dodatno, svaki proizvod koji sadrži kukuruzni sirup, kao što su gazirana pića, takođe ima glifosat u sebi. 

 

Prema istraživanjima koje navodi Senef, glifosat ubacuje crevne bakterije u proces poznat kao “šikiminski put”. To omogućuje hemikalijama da se umešaju u biohemiju bakterija u našem digestivnom traktu, što rezultuje smanjivanjem esencijalnih amino kiselina.

Monsanto tvrdi da je glifosat bezbedan za ljude, pošto ljudi nemaju “šikiminski put”. Međutim, bakterije imaju – a to uključuje i bakterije koje čine našu crevnu floru.

Senef naprotiv tvrdi da je mogućnost da utiče na crevne bakterije veza koja dozvoljava hemikalijama da načine veću štetu. Veza između crevne flore i neuroloških funkcija je tema koja se istražuje. Prema brojnim istraživanjima, glifosat iscrpljuje amino kiseline tirozin, triptofan i fenilalanin što može dovesti do gojenja, depresije, autizma, bolesti creva, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Monsanto se ne slaže. Gigant za proizvodnju hrane i hemikalija napravio je vebsajt sa linkovima koji vode do naučnih istraživanja gde se glifosat proglašava bezbednim.

Drugi naučnici su takođe preuzeli mišljenje Monsanta rugajući se istraživanjima koja su dovela do Senefine objave. “Oni su to izmislili!”, izjavio je naučni pisac za Huffpost Tamar Haspel u članku koji je škrt sa analizom ali obiluje deklarativnom prozom.

Drugi, kao što su pisac Skeptoid i fizičar Dr Erik Hal odlučili su se na odmereniji pristup i fokusirali se na studije koje dovele do zabrinutosti zbog glifosata.

Prema Halu, Senef pravi grešku poznatu kao “greška korelacije/uzroka” u kojoj je uzrok pogrešno zaključen jer postoje dve odvojene stvari.

U ovom slučaju povećana upotreba glifosata i povećan broj slučajeva autizma može biti povezan, ali oni zapravo nisu direktno povezani.

Senefine objave se fokusiraju samo na problem glifosata. Kao što znamo, postoje i drugi potencijalni saučesnici koji možda utiču na autizam i takođe prouzrokuju neurološka stanja poput Alchajmera. To mogu biti sastojci vakcina, aluminijumska folija kao i drugi potencijalni izvori hemikalija u čovekovom organizmu.

Neki pojedinci, kao što je radio voditeljka Rima Laibow spekuliše o nameri koja se krije iza hemijske opsade na našu sivu masu. Laibow smatra da je uzrok ovome želja da se stvori cela klasa autističnih individua koje bi bile obučene za posebnu vrstu poslova.

 

Ovo sablasno podseća na klasik Oldusa Hakslija “Vrli novi svet” u kome su pojedinci programirani za pripadanje jednoj od pet grupa, pod imenima Alfa, Beta do Epsilon, u zavisnosti od snage njihovog programiranog mozga. U Hakslijevom utopijskom svetu, ova klasna podela prema intelektualnoj moći omogućila je društvu da glatko funkcioniše.

Štagod vodilo brzi voz autizma/Alchajmera jedna stvar je jasna: ako polovina dece dođe na svet sa ozbiljnim oštećenjem mozga načiniće se velika i neporeciva rana čovečanstvu. Stopa autizma je porasla sa jednog slučaja u dve hiljade 70-ih do trenutne stope jednog slučaja u 63. Alchajmer je postao gotovo univerzalan u starosti. Senefina predviđanja mogu da se ignorišu samo uz veliki rizik po ljudsku rasu.

Autor teksta je Dženet Felan, istraživački novinar i branilac ljudskih prava koja je proputovala Aziju. Autor je knjige Egzil.

Prevodilac teksta apeluje na srpsku javnost da izvrši pritisak i sazna tačan broj obolelih od autizma u Srbiji. Zdravlje nacije je u našim rukama. Ne dozvolimo da nam se pažnja sa bitne i velike opasnosti skreće zbog svakodnevnih besmislica.

(Izvor: Srbin.info | Prevod: Maja Orlić)

Scroll to top