BalkansPress

Dobro došli!

Potreban vam je odmor tamo gde su izduvni gasovi, buka i uznemirujuća gradska vreva nezamislive pojave? Gde se ljudi druže sa prirodom i drugim ljudima, a ne telefonima i internetom?

Tamo gde će vam prve komšije biti mirisne biljke i neobične životinje, a čist vazduh i svež povetarac najbolji prijatelji? Upravo tamo vas vodimo!

1. Kremna

Kremni je neobično selo koje predstavlja spoj proročanstava, mistične energije i raskošne prirode.

kremna

Impozantna kotlina između Tare i Zlatibora čuvena je po najpoznatijoj srpskoj porodici proroka – Tarabićima. Oni su prema mišljenju mnogih prorekli veliki deo srpske istorije a selo Kremna proslavili.

 

2. Mionica i Gostoljublje

Na 650 metara nadmorske visine, nadomak planinskog naselja Divčibare, krije se Mionica – prelepo selo ušuškano raznovrsnim čarima prirode.

mionica

Jedno od njih je i Gostoljublje – zanimljivo gazdinstvo u kome je odmor sve sem običnog i uobičajenog izleta u prirodi.

gostoljublje

 

3. Dulene

Nije tajna da Šumadija krije na hiljade gustih, zelenih, bujnih i veličanstvenih šuma po kojima je i dobila ime. Ipak, malo ko zna da se u “srcu Srbije” sakrilo i jedno malo, gotovo napušteno selo koje odoleva urbanizmu i modernim tehnologijama.

sumadija

Njegovo ponovno oživljavanje pokrenuo je Dejan Milenković, koji se svakodnevno trudi da svoje rodno mesto predstavi što većem broju ljudi. Zato ne propustite da iskoristite priliku i obiđete Dulene – mesto koje je zadržalo sve karakteristike pravog šumadijskog sela!

4. Ravno selo

Selo koje je prema nekim predanjima nastalo još krajem 15. veka, najverovatnije je dobilo ime po ravnici na kojoj se nalazi. Smešteno je u zelenoj vojvođanskoj ravnici gde vladaju mir, tišina i autentični vojvođanski stil života.

ravno selo

Zbog toga je Ravno selo idealna destinacija za sve one koji žele odmor u potpunom spokoju i jedinstvenoj prirodi. Boravak na prostranim vojvođanskim ravnicama i livadama obraslim cvećem, pravi su dokaz da je za istinsko uživanje i sreću potrebno malo.

 

5. Tršić

Tamo gde se susreću priroda i istorija, kultura i umetnost, vrednost i tradicija – nalazi se prelepo selo Tršić. Ovo malo mesto nadomak Loznice poznato je i kao rodni kraj Vuka Karadžića i postojbina najstarije srpske manifestacije, Vukovog sabora.

tršić

Pored toga, priroda je Tršić darovala svojim najlepšim poklonima. Guste šume čiji mir remeti samo pesma veselih ptičica… Krivudavi potočići koji presecaju zelene puteljke i čist vazduh, čine ovo selo idealnim mestom za beg od gradske vreve i brzog načina života.

6. Donji Taor

Planinsko selo na obroncima planine Povlen je zaista najlakše opisati kao “raj na zemlji”, jer se čini da ne postoji drugačiji način da se prenese lepota nepreglednih zelenih livada, živopisnih krajolika i mirne, netaknute prirode.

taor

Zaštitini znak ovog sela su Taorska Vrela. Nemojte da vas nepristupačan prilaz do ove oaze odgovori od njenog obilaska – verujte nam nećete se pokajati! Ovde vas očekuju rajski prizori i odmor iz vaših najslađih snova!

 

7. Jagoštica

Iako se nalazi na samom kraju Srbije, ovo je destinacija koja je i te kako vredna pažnje. Pored očaravajuće lepote, Jagošticu krasi i činjenica da ovde reči urbano, gužva i zagađivači bilo koje vrste, nisu poznate. Ali zato mir, tišina i zakoni prirode i te kako jesu.

jagoštica

8. Zaovine

Ako ste ikada zapitali kako izgleda kada se spoje vijugava zelena brda, divlji planinski potočići, nestvarni pejzaži i veoma retke biljne vrste – sada imate priliku da to i saznate. Autentično planinsko selo na Tari otkriće vam te ali i mnoge druge čarolije koje samo priroda može da udesi.

zaovine

Nije teško zaljubiti se a još manje prepustiti se zavodljivoj lepoti Zaovina. Kao sa najlepših kalendara i razglednica, ovde je uživanje potpuno i pravo. Obeležje malog sela predstavlja Pančićeva omorika, čuveno otkriće Josifa Pančića, ali i prelepo Zaovinsko jezero.

 

9. Kamena Gora

Za ovo mesto na krajnjem jugozapadu Srbije mnogi će vam reći da je jedno od najlepših u našoj zemlji. Opravdano. Prostranstva kojima se ponosi i čist vazduh kojim obiluje, čine Kamenu Goru jedinstvenim ekološkim punktom i svojevrsnom oazom prirode.

kamena gora

Zbog toga je pravo je zadovoljstvo provesti nekoliko dana na mestu koje “kao da je izvučeno iz raja.” Još jedna zanimljivost koja Kamenu Goru čini jedinstvenom, jeste prilika da se susretnete sa najstarijim borom u Srbiji. Reč je o čuvenom Svetom ili Starom boru koji ima preko 500 godina.

10. Sopotnica

Veličanstveni vodopadi, neobične planinske kućice, prepoznatljiva trpeza i priroda kakva se ne viđa svakoga dana. Sve su to odlike Sopotnice, jedinstvenog sela na 1.000 metara nadmorske visine i pravog bisera starovlaškog kraja.

sopotnica

Ovde je jednostavno nemoguće ne uživati. Zvuci nadaleko poznatih sopotničkih vodopada i vruća pogača, kajmak i sir po kojima je ovo selo poznato, idealna su kombinacija. Kada tome dodate i odmor na sveže pokošenoj zelenoj travi čiji miris opija, užitak je potpun!

(BalkansPress / Izvor: Serbia.com)

Scroll to top