BalkansPress

Dobro došli!

Mladunci jedinog preostalog para orla krstaša u Srbiji, Bore i Eržike, ovih su dana prvi put raširili krila i izleteli iz gnezda, a ovo je prvi put da je ovako nešto u Srbiji zabeleženo kamerom. 

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuju kako se radi o dve ženke, što je bilo moguće zaključiti tek nakon izletanja ptića iz gnezda, promatrajući njihovu konstituciju.

PROČITAJTE: Tramp doneo ODLUKU - Albanci slave u potpunom TRANSU!

Jedini gnezdeći par orlova krstaša u našoj zemlji, koji su iskorišćeni i kao simbol na zastavi Srbije, živi u Srpskom Krsturu nedaleko od Novog Kneževca.

 

Do pre dve decenije srpsko nebo krasilo je desetak parova orlova krstaša, ptice koja krasi grb Srbije, a danas je taj broj spao na Boru i Eržiku, o kojima u protekle tri godine brine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru međunarodnog projekta "Panon igl lajf", koji naša zemlja sprovodi u saradnji sa Češkom, Slovačkom, Austrijom i Mađarskom.

Nije dozvoljeno prići gnezdu na bliže od kilometar, jer krstaš, kako objašnjavaju naši sagovornici, ima odličnu percepciju i može da oseti prisustvo čoveka sa velike daljine.

Orao je i nazvan krstaš jer je gnezda svijao na hrastovima, koji su kod nas bili obeležavani krstom i smatrani svetim drvetom.

Scroll to top