BalkansPress

Dobro došli!

Cenzurisana reklama s devojčicom i majmunom opomena je za ceo svet. Trebalo je da se pojavi u susret božićnim praznicima kao deo ekološke kampanje, ali je cenzurisana. Ipak, našla je svoj put i dirnula milione ljudi.

PROČITAJTE: 7 skrivenih načina za trovanje čovečanstva i kontrolu populacije

Ova animirana reklama prikazuje orangutana koji upada u sobu jedne devojčice, a njoj nije jasno zbog čega, iritira joj što dira njene stvari, nervira je što pravi haos. Pokušava da ga izbaci iz sobe, ali onda se suočava sa surovom istinom...

 

Priča o devojčici i majmunu treba da podigne ekološku svest cele planete, da skrene pažnju na uništavanje prirodnih staništa orangutana, pa i svih drugih živih bića, ali i da ohrabri čoveka da pokuša da popravi situaciju dok nije prekasno. Nije jasno zašto je ova reklama dobila zabranu prikazivanja, verovatno zato što istina boli.

A istina je da je sudbina orangutana već neko vreme zabrinjavajuća, zbog pohlepe čoveka. Inače stanovnici tropskih kišnih šuma, danas žive samo na Borneu i Sumatri, a prema podacima koje je iznelo udruženje za zaštitu orangutana na Borneu, u poslednjih 30 godina populacija orangutana pala je za gotovo 50%. Stručnjaci smatraju da bi moglo da se desi da za 10 godina orangutani u potpunosti nestanu s lica Zemlje.

 

Borneo postaje svetski centar proizvodnje palminog ulja pa osim što se uništavaju prirodna staništa, industrijski otpad zagađuje vodu. Zbog seče tropskih stabala nestaju kišne šume, a ukoliko se stabla ne seku, onda se pale šume da bi se napravilo mesta za plantaže i da bi se zadovoljila sve veća potražnja za palminim uljem u svetu.

Scroll to top