BalkansPress

Dobro došli!

Jedinstvena svetinja Srpske pravoslavne crkve – podzemni hram Svetog proroka Ilije u mestu Kuber Pidi u pustinji u južnoj Australiji – smeštena je šest metara ispod zemlje.

Hram, ukopan u brdo zbog visokih temperatura, koje prelaze i 40 stepeni Celzijusa, neobičan je po tome što nema nijedan potporni stub već je cela crkva isklesana u kamenu. Dugačak je 30, visok sedam i širok 5,3 metra.

Foto: SPC hram Svetog proroka Ilije

Osveštan je 1993. godine, a sada je postao prava atrakcija. Naime, desetine hiljada turista dolaze da ga vide i dive se njegovoj nesvakidašnjoj lepoti.

 

U hodniku, uklesana u zidu, nalazi se figura Svetog proroka Ilije. Iznad ikonostasa je Širšaja Nebes sa dva anđela sa strane. Na gornjem mestu je Isus Hrist, a na galeriji prikaz krštenja Hristovog.

Foto: SPC hram Svetog proroka Ilije

Episkop Mitropolije australijsko-novozelandske Irinej kaže da su freske, odnosno bareljef ikona uklesane u sam kamen iskopane crkve.

Tu se nekad nalazilo praistorijsko more, pa se zidovi sastoje od peska, kreča i slani su, tako da ih je nemoguće freskopisati. To je uradio Novozelanđanin Norm Aston.

Vitraž je takođe izveden na horu i kad sunce prolazi kroz staklo, obasjava unutrašnjost hrama – priča Irinej.

Scroll to top