BalkansPress

Dobro došli!

Iako smo navikli da su mame većinski te koje se na društvenim mrežama okupljaju, dele savete, pa i pomažu jedna drugoj, na društvenim mrežama postoji i jedna grupa tata koji se bave sličnim radom.

Naime, grupa očeva iz Novog Sada su pre nekoliko godina na Fejsbuku pokrenule svoju stranicu pod imenom "Tate Novosađani" čime su na lep način pokazali, a nadamo se i inspirisali očeve iz drugih gradova Srbije, ali iz regiona da se aktiviraju.

PROČITAJTE: 

 

Grupa koja postoji od 2015. godine do sada broji skoro pet hiljada tata, i može se reći da su veoma lepo organizovani. Unutar zajednice, oni prikupljaju pomoć za ugrožene roditelje, daju savete gde je najpovoljnije zameniti gume u skladu sa saobraćajnim propisima, organizuju druženja, ali i alarmiraju članove ako je bilo ko od njih imao problem sa prohodnosti prilikom šetnje sa mališanima usled nepropisno parkiranih automobila.

Da se muškarci ne razlikuju puno od žena, kada su u pitnaju bitne sitnice, poput kupovine gardarobera, gledanja utakmica, ali i majstorksih radova unutar kuće, govore brojni postovi u kojima oni razmenjuju svoja iskustva sa majstorima, ali i sa cenama materijala.


Tate u akciji

*Foto: Tate Novosadjani / Facebook

Naravno, standardni deo njihovih razgovora su i načini vaspitanja dece, pa i mesta gde mogu da ih odvedu, tačnije, koje su to igraonice, parkovi i dečija igrališta njapogodnija za njihove mališane.

Tate u akciji

*Tate u akciji Foto: Tate Novosadjani / Facebook

Unutar grupe Tate Novosađani mogu se naći i oglasi za posao, odnosno, pomoć i obaveštenje onima koji traže zapsolenje za sebe, ali i za svoje supruge. Kao i mame, i oni vode računa o tome u koji vrtić upisuju svoje mališane, pa često jedni druge informišu o dobrim, ali i lošim ustanovama.

 

Ono što i možda najviše upada u oči, u pozitivnom smislu, jeste solidarnost prema onima koji nemaju dovoljno sredstava za život, te i prikupljanje pomoći za lečenje dece, pa i za decu omotenu u razvoju.

*Poklanjanje starih stvari Foto: Tate Novosadjani / Facebook

*Brižni očevi Foto: Tate Novosadjani / Facebook

 

Prikupljanje pomoći

*Prikupljanje pomoći Foto: Tate Novosadjani / Facebook

Primer koji šalje ova grupa tata iz Novoga Sada je savršen model kako bi trebalo da se postave svi očevi. Jer, iako važe za jači pol, i muškarcima je potrebna pomoć oko vaspitanja, podizanja deteta, malih kućnih poslova, pa i oko kupovine ili odabira pravog automheničara ili igraonice.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top