Ovogodišnja sezona pomračenja na osi Jarac-Rak i dugo očekivana konjunkcija Plutona i Saturna u znaku Jarca u januaru 2020 (i dalje je aktuelna), otvorili su velike teme i uzburkali emocije na širokoj skali od depresije do ushićenja.

Nalazimo se u prelaznoj fazi, u kojoj se novo i staro mešaju. Kosmos nam dopušta da „uzmemo vazduh“ i sakupimo snagu. U jednom momentu poželimo da krupnim koracima koračamo promenom koja je započela, ali se istovremeno pojavi strah da se izađe iz dobro poznatih okvira. Energija koja se pokrenula stvara intenzivni pritisak i tera nas da se krećemo napred, da delujemo, jer se pred nama pojavilo nešto što treba trajno da promenimo, ali to nije moguće uraditi „na juriš“. To je proces koji traje i naši planovi se odvijaju sporo. Preuzeli smo nove obaveze i odgovornost (jer - sve ovo se dešava u znaku Jarca) koji će nas podstaći na rast i sazrevanje. Sada se radi o tome da treba da funkcionišemo na nov način u svetu, i da se više ne vraćamo na niže nivoe delovanja. U najmanju ruku, da postanemo svesni kada se senke i strahovi, koji vuku nadole, pojave.

Krajem februara očekuje nas puno uticaja koji predstavljaju uvod u sledeću etapu. Pritom, naglašeni su znaci Ribe zbog retrogradnog Merkura i mladog Meseca i Jarac, gde se nalaze četiri planete.

Međutim imamo i jedan aspekat koji će tokom 2020. godine povezati ova dva znaka. Jedan od astroloških uticaja koji je obeležio godinu za nama je kvadrat Jupitera u Strelcu i Neptuna u Ribama. Ove planete u svojim sedištima predstavljaju vizije, daljine, prostranstva, i vratile su u naše živote davno zaboravljene snove, ali u tom trenutku one su samo imale funkciju okidača. Ta energija se može opisati kao „ne sada“, „ne očekuj previše“, „nastavi da veruješ“, „nastavi da se krećeš, ali ne sada, sačekaj“... Srećom, Jupiter se brzo kreće i od decembra 2019. nalazi se u znaku Jarca.

Sva ta filozofija se iz daljina preselila u naš opipljivi svet. To će doneti rast, ekspanziju i restruktuiranje bitnih stvari koje predstavljaju okosnicu naših života: posao, pozicija u društvu, način na koji se organizujemo, funkcionišemo i preuzimamo odgovornost. Sada je došlo vreme. Nismo morali dugo da čekamo na "reviziju" ovog aspekta, jer su Jupiter i Neptun formirali sekstil 20. februara 2020. na 17-18 stepeni Riba i Jarca. Uticaj će biti aktivan osam meseci, i još dva puta egzaktan, 27. jula 2020. i 12. oktobra 2020.

Ovo je veoma pozitivna snaga i energija, jer otvara mogućnosti da velika vizija sna dobije čvrstu formu i da se stvari konačno povežu. Pored toga, učiniće ovaj svet boljim mestom, jer će doneti otvaranje spiritualne realnosti i naglasiće elemente saosećanja, empatije, intuicije, altruizma. Na neki način, to predstavlja ravnotežu moćnim aspektima koje će formirati druge planete tokom godine, a zahtevaće od nas akciju i naporan rad.

 

Tiha voda breg roni

Više od mesec dana sve planete su bile u direktnom hodu i naše aktivnosti su se neometano odvijale. Merkur je prekinuo tu harmoniju 17. februara, kada je krenuo retrogradno, i to će trajati do 10. marta u zoni od 12 stepeni Riba do 28 stepeni Vodolije. Ako računamo i „senku“, to je duži period, od 2. februara do 30. marta. Da podsetimo, to je vreme pre i posle retrogradnog kretanja u kojem je planeta u direktnom hodu, ali u zoni retrogradnosti. Često se u periodu senke pojavi tema koja kulminira u toku retrogradnosti, a stvari počnu da se odmotavaju tek kad krene direktno. U svakom slučaju, stvari od životnog značaja (sklapanje braka, kupovina kuće, kredit), koje treba dugo da traju, poželjno je odložiti za neko drugo vreme.

Ovoga puta, spolja gledano, ne treba očekivati ništa dramatično, jer Merkur nema teške aspekte, već samo sekstil (60 stepeni) sa Uranom i Jupiterom, koji daju podršku. Međutim, pošto je u znaku Riba, koji je poslednji u Zodijaku, ima „ukus završetka“, i zahtevaće od nas da se reprogramiramo, kompletiramo teme i otpustimo stare strahove. Merkur vlada mislima i pokrenuće nas da zaronimo duboko u razmišljanja o tome šta treba da promenimo, šta nam više ne služi, čemu više nema mesta u našim srcima, sa čime se više ne osećamo dobro. Mnogi od nas se ne osećaju baš najbolje u toj unutrašnjoj drami i pre bi se odlučili za saobraćajni kolaps i prekid komunikacije, koji su inače metafora retrogradnog Merkura.

Mlad Mesec 23. februara "pada" na 4 stepena znaka Riba, baš u zoni retrogradnog Merkura, što povezuje ova dva uticaja. Istovremeno, Merkur reprogramira našu prošlost, a Mesec seje seme koje će dati plodove u budućnosti (za šest meseci kada tu bude pun Mesec). Zato obratite pažnju u kojoj kući vašeg horoskopa se nalazi, jer tu kreće promena, tu se prepliće kraj i početak, prošlost i budućnost.

Mlad Mesec se istovremeno nalazi u sekstilu (60 stepeni) sa Uranom i Marsom. Ova kombinacija oplemenjena energijom Riba je vizionarska, inspirativna i originalna, nalik na elektricitet, donosi razmišljanje izvan okvira, nove ideje i prilaženje stvarima na potpuno nov način. 

 

Moćan okidač koji budi samopouzdanje

Kad smo već kod Marsa... to je poslednja lična planeta koja je prešla preko Galaktičkog centra 13. februara, što je donelo "download" kosmičke svesti i ogroman priliv energije.

Dobili smo uvide u veliki broj mogućnosti koje nas okružuju i aktivirali se. Jasno nam je gde treba da preduzmemo akciju, napravimo promene, gde su nove strasti i motivi. On je snažan okidač, pokreće nas da idemo dalje, napred. Nema ovde razmišljanja i analiziranja, čista inicijativa, inspiracija, snaga i motivacija.

Odmah zatim (16. februara) prešao je u znak Jarca, gde će ostati šest nedelja, do kraja marta. To znači da će u jednoj oblasti horoskopa boraviti četiri planete, što daje dinamiku i podstiče na akciju. To sjajan momenat da preduzmemo oštre poteze, da budemo direktni, proaktivni, puni samopouzdanja da učinimo da se stvari dogode. Na svom putu, Mars će aktivirati tačke na kojima su bila pomračenja što znači da će se tema koja je unikat za svakoga od nas ponovo aktivirati i preći na novi nivo. U danu mladog Meseca, 23. februara, Mars se nalazi na 4 stepena Jarca na tački pomračenja Sunca od 26. decembra, u trigonu sa Uranom u Biku. To predstavlja munjeviti početak koji će imati isti, ako ne i jači intenzitet nego pre dva meseca.

Da se vratimo sada na Merkurovu "senku" u drugoj polovini marta. U njenoj "hladovini" otpočeće trostruki Marsov ciklus (inicijativa, akcija, strast) jer će u vrlo kratkom vremenskom razmaku obrazovati konjunkciju (0 stepeni) sa Jupiterom (rast, ekspanzija), Plutonom (regeneracija) i Saturnom (struktura). To će otvoriti centralnu temu godine, koja će imati svoj vrhunac ove jeseni, kada Mars prilikom retrogradnog kretanja u Ovnu (9. septembar – 14. novembar), obrazuje kvadrat (90 stepeni) sa istom ovom ekipom.

Kvadrat je sam po sebi moćan aspekat koji zahteva napor, ali i donosi postignuće. Nevolja je u tome što će ovoga puta dugo trajati, a njegova priroda je brzina. To će biti veliki izazov za sve nas. Želećemo da idemo napred, ali će nas nešto stalno zaustavljati jer "retro mod" nikako ne prija prirodi Marsa.

Zašto je ovo bitno? Zato što će se sve dešavati u kardinalnim znacima Ovan – Jarac, koji odgovaraju 1. i 10. kući prirodnog horoskopa (inicijativa, pokret, početak). Da se podsetimo njihovog značenja, jer će te oblasti biti u fokusu – manje-više – za sve nas.

Prva kuća – ko sam ja, kako identifikujem sebe, temelj personalnosti, osećaj samog sebe, priliv sveže energije da se počne nešto novo, fundamentalna energija kojom započinje novi ciklus, novi identitet.

Deseta kuća – test realnosti, stvarni svet, karijera, profesija, javni status, kako te drugi vide, kako širiš svoju energiju u svet, mesto gde ostvarujete svoje ideje ono što ste naučili stavljate u realnost, nudite svetu u određenoj formi.

 

Scroll to top