BERLIN/KELN - Nemačka javnost je u šoku nakon otkrića da je u novogodišnjoj noći došlo do više seksualnih napada, silovanja i pljačkanja žena u nekoliko većih nemačkih gradova, pri čemu su počinioci bili uglavnom muškarci iz severne Afrike.

„Potpuno je neprihvatljivo da naši gradovi postanu zone bezakonja. Naši građani i naši gosti se moraju osećati sigurno”, rekla je gradonačelnica Kelna Henrijeta Reker.

Kako prenose mediji, danas će biti održan krizni sastanak na kojem će predstavnici politike i policije pokušati da analiziraju kako je došlo do eskalacije situacije u novogodišnjoj noći kada je, prema sadašnjim saznanjima, grupa od preko hiljadu stranaca iz arapskog tj. severnoafričkog područja, počela da divlja na i oko glavne železničke stanice u Kelnu.

Tom prilikom je došlo do masovnog seksualnog zlostavljanja žena, pljački, a prijavljen je i jedan slučaj silovanja.

 

 

„Bilo je strašno, bilo ih je na stotine, opkolili su nas i seksualno napastovali”, svedočila je jedna od oko stotinjak osoba koje su podnele kaznenu prijavu.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Ralf Jeger najavio je da će policija „sistematski” obraditi svaki slučaj i da će ubuduće biti pojačano prisutna na osetljivim mestima.

„Mi ne možemo prihvatiti da se grupe muškaraca iz severne Afrike organizuju kako bi bespomoćne žene ponižavali drskim seksualnim napadima”, rekao je Jeger.

I savezni ministar pravosuđa Heiko Mas je najavio kažnjavanje počinitelja „do zadnjeg”.

Prema aktualnim saznanjima policije, među počiniocima su tražioci azila iz severnoafričkih zemalja uzrasta od 15 do 35 godina koji, s obzirom da nemaju izgleda za sticanje trajnog izbegličkog statusa, u Nemačku ciljano dolaze kako bi se za vreme dok im traje proces obrade zahteva za azilom bavili kriminalom, prenosi Hina.

Nakon što su mediji počeli da pišu o događajima u Kelnu, i iz drugih gradova poput Hamburga i Štutgarta pristigle su vesti o sličnim slučajevima.

Prema pisanju onlajn portala Hafington post, trgovina drogom u Kelnu i drugim većim nemačkim gradovima je „čvrsto u rukama” severnoafričkih bandi koje u prihvatilištima za izbeglice regrutiraju nove kriminalce.

Ali, napadi koji su se u novogodišnjoj noći odvijali na železničkim stanicama nemačkih gradova predstavljaju, kako je rekao predsednik policijske uprave Keln Volfgang Albers, „novu dimenziju” nasilja, prenosi Tanjug.

(Politika.rs)

Scroll to top