BalkansPress

Dobro došli!

Ruska nuklearna podmornica poznata kao “Ajkula”, primećena je kod obala Norveške, nakon što ju je pratio “lovac na podmornice”, patrolni avion, piše Dejli mejl.

Sidart Kaušal, sa Kraljevskog instituta, potvrdio je britanskom tabloidu da se radilo upravo o toj podmornici.

“U nedelju uveče videli smo britanski Posejdon P-8. U ponedeljak smo videli sva NATO plovila i podmornicu na površini.

Mogli smo da čujemo razgovor na radiju između brodova i aviona i sigurno je bilo britanskih akcenata”, rekao je inženjer koji je snimio video-materijal sa podmornicama.

Ovo je samo jedan u nizu incidenata u proteklih nekoliko meseci.

PROČITAJTE: U početku možda nije izgledalo tako, ali blokada Tajvana postaje stvarnost!

 

Naime, nakon pogoršanja odnosa Zapada i Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu, uočeno je naglo povećanje “podvodnih patrola” na tom području.

“To je igra mačke i miša između patrola podmornica i zemalja koje prolaze”, rekao je Kaušal, koji veruje da je podmornica viđena kod norveške obale možda deo ruske Severne flote, koja se vraćala sa parade održane 31. jula povodom Dana mornarice u Sankt Peterburgu.

NATO nije zadovoljan takvim ruskim “patrolama“. Rečeno je da je aktivnost ruskih podmornica na nivou koji nije viđen od Hladnog rata.

PROČITAJTE: ZVECKANJE ORUŽJA NA MEDITERANU: Grčka i Turska ponovno na ivici sukoba! (VIDEO)

Sličan incident dogodio se u julu, kada je ratni brod britanske Kraljevske mornarice pratio kretanje dve ruske podmornice u tom području.

A onda je Posejdon P-8 učestvovao u praćenju. To je jedan od brodskih patrolnih aviona velikog dometa RAF-a.

U monitoringu su, između ostalih, učestvovali P8 Poseidon, jedan od novih pomorskih patrolnih aviona velikog dometa RAF-a, kao i specijalizovani helikopter Merlin.

Zatim, između 16. i 19. jula, pratili su dve ruske nuklearne podmornice Severodvinsk i Vepr. Krenuli su na jug duž norveške obale.

U Ministarstvu odbrane nisu želeli da komentarišu najnoviji incident. “Oružane snage Velike Britanije i njeni saveznici redovno nadgledaju plovila dok prolaze kroz međunarodne vode“, kratko su rekli.

Scroll to top