BalkansPress

Dobro došli!

HIMARS je do sada nekoliko puta upotrebljavan tokom ratnih dejstava.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov nedavno je na svom Tviter profilu objavio je vest da je ukrajinska vojska primila prve višecevne raketne sisteme američke proizvodnje - HIMARS, a sada se pojavio i navodni snimak delovanja ovog oružja. 

Dugo se nagađalo i spekulisalo da li su ove informacije tačne, a sada je isplivao i snimak navodnog delovanja ukrajinskog HIMARS-a.

Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se raketna baterija ukrajinske vojske koja je naoružana ovim raketnim sistemom. Snimak prikazuje kretanje vojnog kamiona koji krasi ukrajinska zastava na prednjem delu vozila, kao i borbenu upotrebu, navodno negde u Ukrajini.

 

Šta je HIMARS?

M142 High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem (HIMARS) je višecevni raketni bacač koji može da ispali šest raketa serije 227 mm M270 ili jednu taktičku balističku raketu MGM-140 ATACMS.

*Foto: Profimedia

HIMARS se montirati na kamion M1140 6h6 i znatno je lakši od višecevnog raketnog sistema M270 i u osnovi je verzija na točkovima M270, municija ova dva artiljerijska sistema je zamenjiva. Takođe, zbog svojih dimenzija, HIMARS se lako može transportovati vazdušnim putem transportnim avionima C-130 Hercules.

 

KARAKTERISTIKE:

Posada: vozač, nišandžija i šef odeljenja

Težina vozila: 10.886 kg

Maksimalna brzina vozila: 85km/h

Domet raketa: od 2km do 300km

Ispaljivanje raketa: pojedinačno ili sve

PROČITAJTE: RUSIJA JE RASKRSTILA SA ZAPADOM: Napadi i pritisci otvaraju nove mogućnosti - gradi se novi svetski poredak!

 

Sistem za upravljanje vatrom uključuje video, kontrolu sa tastature, gigabajt memorije programa i globalni sistem pozicioniranja (GPS). Računar za upravljanje vatrom omogućava da se vatrene misije izvode u automatskom ili ručnom režimu.

Rakete višecevnog raketnog sistema, pored standardne MLRS rakete, HIMARS je sposoban da lansira celu MLRS familiju raketa, uključujući raketu proširenog dometa, raketu za vežbanje smanjenog dometa i sve buduće varijante. višecevni raketni sistem visoke pokretljivosti nosi jedan paket od šest MLRS raketa ili jednu raketu vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS).

*Foto: Profimedia

BORBENA UPOTREBA:

HIMARS je do sada nekoliko puta upotrebljavan tokom ratnih dejstava. Prva upotreba ovog oružja odigrala se 2010. godine u Avganistanu. Nakon toga, vojska SAD oružje koristi tek pet godina kasnije u Iraku, kada je ispaljeno najmanje 400 raketa na Islamsku državu. 

U januaru 2016, Lockheed je objavio da je HIMARS dostigao 1 milion operativnih sati sa američkim snagama, postigavši stopu operativne spremnosti od 99 procenata.

 

 

Scroll to top