BalkansPress

Dobro došli!

MADRID - Španski premijer Pedro Sančes poručio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da neće pobediti u ratu protiv Ukrajine.

„Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobediti”, poručio je Sančes u govoru na samitu NATO u Madridu, kojem je domaćin, prenosi Rojters.

Sančes je ranije rekao da će Rusija biti identifikovana kao glavna pretnja u novom strateškom konceptu Alijanse, za razliku od prethodnog perioda kada je smatrana strateškim partnerom.

PROČITAJTE: KINA ISMEJAVA SVETSKE SILE – VI STE MALI DEO POPULACIJE! Peking tvitom "zapalio mreže" (FOTO)

 

Zelenski liderima NATO: Potrebno nam je više oružja i novca

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas liderima NATO da je njegovoj zemlji potrebno više oružja i novca, kako bi se odbranila od Rusije i upozorio da se ambicije Moskve nisu zaustavile na Ukrajini.

„Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine. Ovo je rat za pravo da diktira uslove u Evropi, za to kakav će biti budući svetski poredak”, rekao je ukrajinski lider u virtuelnom obraćanju na samitu NATO u Madridu, prenosi agencija Rojters.

Kako je naveo Zelenski, upravo zbog toga je „apsolutno neophodno da se podrži Ukrajina, čak i sada, oružjem, finansijama i političkim sankcijama protiv Rusije, jer će to zaustaviti njenu sposobnost da finansira rat”.

Dodao je da su Ukrajini potrebni savremeni raketni i protivvazdušni sistemi.

„Dajući nam ih, možete potpuno razbiti taktiku Rusije da uništava gradove i teroriše civile”, rekao je Zelenski.

 

Rjabkov: Samit u Madridu potvrdio agresivnost NATO prema Rusiji

MOSKVA - Samit NATO u Madridu pokazao je agresivnost Alijanse prema Rusiji, ocenio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i dodao da je najavljeno širenje vojnog saveza na Finsku i Švedsku „duboko destabilizirajuće”. ;

„Samit u Madridu konsoliduje agresivno blokiranje Rusije od strane atlantskog saveza”, rekao je Rjabkov ruskim agencijama.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da smatra Rusiju „direktnom pretnjom” za bezbednost zapadne vojne alijanse. Američki predsednik Džozef Bajden objavio je danas na samitu Alijanse u Madridu da će SAD ojačati svoje vojno prisustvo u Evropi.

Zapad je rešio da ojača vojna sredstva zbog napada Rusije na Ukrajinu u febrauru.

Sergej Rjabkov - Euronews.rs

*Sergej Rjabkov

PROČITAJTE: PUTINOV PORTPAROL REKAO KADA ĆE RAT BITI GOTOV!

Takođe, zbog ruske ofanzive na Ukrajinu, Finska i Švedska su zatražile brzi ulazak u Alijansu, za šta je juče otklonjena poslednja kočnica postignutim dogovorom sa Turskom da ukine blokadu za njihovo pristupanje.

„Smatramo širenje Alijanse kao duboko destabilizirajuće za međunarodne odnose. Time se ne jača ni bezbednost onih koji se šire ni onih koji pristupaju”, ocenio je Rjabkov, javlja AFP a prenosi Beta.

Rusija je obrazložila napad na Ukrajinu potrebom da potisne uticaj NATO dalje od svojih granica. A danas zemlje Alijanse naoružavaju Kijev da se bori protiv ruske vojske, navodi agencija Frans pres.

 

Uništena baza stranih plaćenika kod Nikolajeva

MOSKVA - Ruski borbeni avioni uništili su bazu za obuku stranih plaćenika u rejonu Nikolajeva na jugu Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da su ruske snage visokopreciznim oružjem uništile četiri komandna mesta u jednom danu, uključujući bataljone teritorijalne odbrane Harkov-1 i Harkov-2 u oblasti Harkov, javlja RIA Novosti, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, uništene su i trupe i oprema Oružanih snaga Ukrajine u 32 okruga, remontna baza, osam skladišta municije i naoružanja, kao i baza goriva.

Ministarstvo je saopštilo i da je artiljerija uništila oko 100 militanata bataljona Kraken i desetak komada tehnike u blizini sela Pitomnik u oblasti Harkov.

 

Rusija će odgovoriti na odluku Bugarske da protera ruske diplomate

MOSKVA - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da ta zemlja zadržava pravo da uzvrati političkim i diplomatskim merama nakon proterivanja 70 ruskih diplomata i administrativnog osoblja iz Bugarske.

Kako je rekla, reč je o pokušaju bugarskog parlamenta koji je izgubio poverenje da zada udarac odnosima sa Rusijom i postojećim mehanizmima bilateralnog dijaloga, prenosi Interfaks.

U međuvremenu, bugarski predsednik Rumen Radev nije mogao da komentariše ovu situaciju, izvestio je Bugarski nacionalni radio.

„Ne mogu da razgovaram o ovom pitanju jer nemam potrebne informacije”, rekao je Radev u Madridu gde prisustvuje samitu NATO odgovarajući na pitanje bugarskih novinara.

Dodao je da se nada da je premijer u tehničkom mandatu doneo ovu odluku na osnovu pouzdanih informacija i da je dobro razmislio i o obimu i o posledicama toga.

Bugarske vlasti saopštile su juče da bi ukupno 70 diplomatskih i administrativno-tehničkih službenika ruske ambasade i drugih ruskih stranih institucija u zemlji trebalo da napusti tu zemlju.

 

Scroll to top