"Nemačka pokreće fazu "uzbune", to je treći nivo plana za vanredne situacije sa gasom.

Nemačka vlada pokrenula je u četvrtak drugu "fazu uzbune" svog plana za vanredne situacije koji se sastoji od tri nivoa, i pripremljen je zbog mogućih poremećaja u snabdevanju gasom. Rečeno je da se zemlja suočava sa krizom sa gorivom zbog sve manjeg priliva iz Rusije, prenela je RT.

Ministar ekonomije Robert Habek opisao je nedostatak ruskog gasa kao "ekonomski napad" predsednika Vladimira Putina na njegovu zemlju.

"Od ovoga ćemo se braniti. Ali naša zemlja će sada morati da krene kamenim putem", rekao je on.

PROČITAJTE: Putin celom svetu objavio šta se dešava sa samo nekoliko reči: „Stari svet je gotov!“

 

Uvođenje novih vanrednih mera dolazi nakon što je Gasprom prošle nedelje odlučio da smanji isporuke prirodnog gasa Nemačkoj za 60%. Dok je Berlin kritikovao odluku ruske kompanije kao "političku", Moskva je objasnila: "jednostavno nema čime da se pumpa“, ističući da Gasprom nije bio u stanju da bezbedno održava protok gasa bez turbine koju je Siemens poslao u Kanadu na održavanje, i nije vraćen. Oprema se tu zaglavila zbog ekonomskih sankcija koje je Otava uvela Rusiji.

Kanadska vlada je saopštila da istražuje načine da reši problem. "Namera sankcija nikada nije bila da nanese značajan bol Nemačkoj, koja je jedan od naših najbližih prijatelja i saveznika", rekao je za Blumberg kanadski ministar prirodnih resursa Džonatan Vilkinson.

 Nemačka na korak od vanredne situacije

Nemački regulator gasnih distributivnih mreža, Bundesnetzagentur, rekao je da će raditi na smanjenju potrošnje gasa od strane proizvođača kao odgovor na hitnu situaciju koja se preti.

Trenutno su nemačka skladišta gasa popunjena do 58 odsto kapaciteta, saopštio je Berlin uvodeći "fazu uzbune". Više je nego što je bilo u ovo doba prošle godine. Nemačka želi da do decembra dostigne kapacitet od 90 odsto. Ako se pokrene najviša treća faza plana za vanredne situacije sa gasom, Nemačka će uvesti racionalizaciju gasa.

 

Od nivoa ranog upozorenja do vanredne situacije

Plan za vanredne situacije sa gasom reguliše proceduru u Nemačkoj ako situacija sa snabdevanjem preti da se masivno pogorša - ili ako je to već slučaj - i ima tri stepena: nivo ranog upozorenja, nivo uzbune i nivo vanredne situacije.

U fazi ranog upozorenja, snabdevači gasom treba da izvrše pripreme. Treba učiniti sve da se maksimalno iskoriste raspoloživi transportni kapaciteti u mrežama. Treba intenzivirati saradnju sa operaterima mreža u susednim zemljama. Savezna agencija za mreže sada ima zadatak da razvije kriterijume po kojima će se industrije i sektori i dalje snabdeti gasom čak i u kontekstu takozvane nestašice gasa.

Sledi nivo uzbune. Prema planu, ovaj stepen je dostignut kada postoji prekid u snabdevanju gasom ili izuzetno velika potražnja za gasom što dovodi do značajnog pogoršanja situacije u snabdevanju gasom - ali tržište je i dalje u stanju da se nosi sa ovim poremećajem ili potražnjom.

I onda sledi najviši nivo: vanredna situacija. U tom slučaju postoji "izuzetno velika potražnja za gasom, značajan prekid u snabdevanju gasom ili drugo značajno pogoršanje situacije u snabdevanju", piše Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimu opisući scenarije na ukupno 37 stranica.

U tom trenutku tržišne mere nisu bile dovoljne da pokriju preostalu potražnju za gasom. Posledica vanrednog stanja je da država mora da interveniše - posebno da obezbedi snabdevanje gasom "zaštićenih kupaca" - na primer privatnih domaćinstava.

Scroll to top