BalkansPress

Dobro došli!

Zapad nije uspeo da slomi rusku ekonomiju, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Nakon izbijanja neprijateljstava u Ukrajini, mnogi zapadni analitičari predviđali su potpuni kolaps rublje i recesiju, ali su se njihova predviđanja pokazala pogrešnim.

 

U ostvarenju ovog rezultata Kremlju su pomogli visoki prihodi od prodaje nafte i gasa, kao i važna odluka da energente prodaje za sopstvenu valutu.

 

Takođe je bilo moguće nadoknaditi većinu gubitaka zahvaljujući Indiji i Kini, objašnjava nemačko izdanje.

 

Pre više od mesec dana, šef Kremlja Vladimir Putin rekao je da je ekonomski blickrig protiv Rusije propao, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

 

 

I od tada je sve jasnije da je bio u pravu. Uostalom, sankcije velikih razmera Zapada praktično nisu uticale na rusku ekonomiju. Ona nastavlja da funkcioniše, a rublja prema evru dostigla je rekordnu vrednost u poslednjih sedam godina. Čini se da je Rusija dobro pripremljena za ekonomski rat, zaključuje autor članka.

Stručnjaci objašnjavaju šta se dešava pre svega sa velikim prihodima Kremlja od prodaje nafte i gasa, nastavlja nemačko izdanje.

Čak će i Nemačka, ekonomski protivnik Rusije, ove godine platiti Moskvi neviđeni iznos za snabdevanje energentima, a nemački račun za plavo gorivo 2022. biće skoro duplo veći.

Nakon izbijanja neprijateljstava u Ukrajini, rublja je snažno potonula: za skoro 30% u odnosu na američki dolar. Mnogim analitičarima se činilo da su mu dani odbrojani jer je Zapad nastavio da pooštrava kaznene mere protiv Moskve.

Na primer, zamrznute su devizne rezerve ruske centralne banke. Neki eksperti su čak upozorili na moguće neplaćanje obaveza, pošto je Rusiji ponestajalo dolara.

Ali za nekoliko nedelja, rublja je vratila raniji nivo. Sredinom aprila njen kurs prema američkoj valuti dostigao je 0,013 dolara, koji je fiksiran dan pre početka neprijateljstava u Ukrajini.

 

Danas je njegova vrednost porasla na 0,016 dolara, odnosno na nivo iz januara 2020. godine. Američke banke, poput JPMorgana, pogrešile su u svojim prognozama o mogućoj recesiji u Rusiji i već su ih ispravile.

Kremlj je to uspeo da postigne uglavnom zahvaljujući činjenici da su mnoge zemlje i preduzeća signalizirale da pristaju da plaćaju gas u ruskoj valuti.

„ Putinov zahtev da kupci ruskog gasa plaćaju u rubljama bio je izuzetno dostignuće “, zaključuju finansijski stručnjaci. Zapadni kupci su se u početku opirali, ali su na kraju pristali na takve uslove.

Na primer, jedan od najvećih nemačkih uvoznika prirodnog gasa, VNG, nedavno je otvorio račun kod Gasprombanke za plaćanje plavog goriva u rubljama.

Uprkos oštroj retorici Zapada o mogućem embargu na ruske sirovine, Moskva i dalje uspeva da prodaje velike količine nafte i gasa zapadnim državama.

Zaista, za jedan broj najvećih trgovaca energentima na svetskom tržištu interesi njihovih preduzeća i klijenata su važniji od borbe protiv Rusije.

 

Na primer, zemlje G7 su se obavezale da će napustiti crno zlato iz Rusije. SAD, Kanada, Velika Britanija i Australija zabranile su njen uvoz, ali EU to ne može učiniti jer se Mađarska protivi embargu. Osim toga, Rusija je uspela da nadoknadi većinu svojih gubitaka u prodaji zahvaljujući Indiji i Kini.

Ali lavovski deo ruske trgovine energentima prolazi kroz Švajcarsku i njene kompanije, objašnjava autor.

Švajcarska je važan globalni finansijski centar sa rastućim robnim sektorom, iako se nalazi daleko od svih svetskih trgovinskih puteva, nema pristup moru, bivšim kolonijama i sopstvenim velikim rezervama fosilnih resursa.

Zahvaljujući obilju kapitala, švajcarska preduzeća mogu da se specijalizuju za direktnu prodaju.

Istovremeno, vlasti zemlje koriste olakšan oblik kreditiranja takvih transakcija, što umnogome olakšava poslovanje.

Osim toga, kroz Švajcarsku prolazi samo novac, a ne sirovine. Kao rezultat toga, lokalna carinarnica ne dobija čak ni informacije o pravom obimu transakcija.

Scroll to top