BalkansPress

Dobro došli!

Vlasti ukrajinske Hersonske oblasti, koja je pod ruskom kontrolom, saopštile su danas da će tražiti da budu pripojeni Rusiji.

Zamenik lidera regionalne vojne i civilne administracije Hersona Kiril Stremousov rekao je da je „grad Herson Rusija“ a da se na teritoriji Hersonske oblasti „neće stvarati nikakva HNR (Hersonska Narodna Republika), neće biti referenduma“, prenosi agencija RIA Novosti.

„Grad Herson je Rusija. Na teritoriji Hersonske oblasti neće se stvarati nikakva Hersonska Narodna Republika, neće biti referenduma. To će biti jedan jedini ukaz na osnovu zahteva rukovodstva Hersonske oblasti predsedniku Rusije i biće podnet zahtev da se ova oblast uključi u sastav punopravnog regiona Ruske Federacije“,- rekao je Stremousov novinarima.

Stremousov je ranije izjavio da će Hersonska oblast nastojati da se maksimalno integriše u sastav Ruske Federacije i da se ne planira održavanje referenduma.

Ruske snage su tokom specijalne operacije Ukrajine preuzele kontrolu nad celom Hersonskom oblašću na jugu zemlje i azovskim delom Zaporoške oblasti. U regionima su formirane civilno-vojne uprave, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radija i obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom.

 

I Južna Osetija isto

Novi čelnik odmetnute gruzijske regije Južne Osetije u sredu je rekao da treba sačekati znak iz Moskve pre održavanja referenduma o pridruživanju Rusiji. Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i obalske regije Abhazije nakon kratkog rata s Gruzijom 2008. te im osigurala izdašnu finansijsku pomoć, stanovnicima ponudila rusko državljanstvo i rasporedila svoje vojnike.

Alan Glagojev, koji je pobedio predsednika na odlasku Anatolija Bibilova na izborima održanim tokom vikenda, za Tas je izjavio da bi Rusija trebalo da da zeleno svetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije.

„Ovo nije jednostran proces. Moramo da razumemo našeg strateškog partnera – Rusiju. Čim dobijemo znak, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati“, rekao je Glagojev. Odnos Moskve prema Južnoj Osetiji i Abhaziji postavio je presedan za najnovija događanja u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin je 21. februara priznao ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne i tri dana kasnije započeo specijalnu vojnu operaciju pod izgovorom zaštite ruskog stanovništva od „genocida“ koji sprovode ukrajinske snage.

Gruzija je saopštila da su planovi o bilo kakvom referendumu neprihvatljivi.

Potezi Južne Osetije usmereni ka pridruživanju Rusiji zasigurno bi izazvali snažnu osudu Zapada.

Scroll to top