BalkansPress

Dobro došli!

Turska je odbila da blokira Bosfor za ruske ratne brodove.

SAD su pokušale da ostvare blokadu ruskih ratnih brodova u Crnom moru kroz pregovore sa Turskom da blokiraju Bosfor.

Štaviše, SAD su Turskoj ponudile da revidira neke od odredbi Montre konvencije kako bi se povećale mogućnosti prisustva flote NATO-a i SAD u vodama Crnog mora.

PROČITAJTE: CNN: “Kraj svetskog poretka kakav poznajemo. Amerikanci su iscrpljeni - Putin posvađao NATO!”

 

Međutim, i pored toga što je Turska zemlja NATO-a, Ankara je odlučno odbila da donese takve odluke, ističući da Konvencija iz Montrea ne podleže reviziji.

„Jasno smo stavili do znanja našim saveznicima da ne treba ni da razmišljaju ni o čemu drugom osim o Konvenciji iz Montrea. Ne odobravamo restriktivne mere protiv Rusije. Međutim, ne želimo da nas SAD i naši saveznici blokiraju mogućim odgovorima koji uključuju restriktivne mere. Crno more nije uključeno u odgovor NATO-a. Ne postoji ništa što bi moglo da bude u suprotnosti sa Konvencijom iz Montrea“, izveštava turski novinar Bedrettin Beliukbashi.

Turska je istakla da bi Ankara zaista mogla da zatvori Bosfor, međutim, samo pod drugim uslovima, na primer, kada je u zemlji proglašeno vanredno stanje, Turska je uključena u neprijateljstva itd.

Nešto ranije se saznalo da Sjedinjene Države nameravaju da revidiraju niz odredbi Montre konvencije kako bi povećale broj ratnih brodova koji bi mogli da se nalaze u vodama Crnog mora za 2-3 puta.

(Izvor: WebTribune.rs)

Scroll to top