BalkansPress

Dobro došli!

Evropska unija će preporučiti rok od devet meseci za validnost vakcinacije protiv kovida za putovanja u blok, a takođe će predložiti davanje prioriteta vakcinisanim putnicima, navodi se u dokumentu u koji je "Blumberg" imao uvid.

Evropska komisija će predložiti da zemlje članice nastave da primaju sve putnike koji su vakcinisani cepivima koje je odobrio blok. Takođe poziva zemlje da se ponovo otvore od 10. januara za sve one koji su koristili vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, navodi se u dokumentu.

Predložena ažuriranja takođe uvode novo vremensko ograničenje za validnost vakcine, što sugeriše da će busteri biti potrebni nakon perioda od devet meseci.

Očekuje se da će predlozi, koji pokrivaju putovanja izvan EU, biti objavljeni kasnije u četvrtak.

 

Vlade EU traže da blok izednači razlike u pravilima kako bi se olakšala putovanja, nakon što su zemlje zauzele različite pristupe prema dužini važenja vakcine i buster dozama.

Kako se najnoviji talas pandemije ubrzava širom Evrope, izvršna vlast EU planira da od 1. marta ukine svoju belu listu zemalja iz kojih su dozvoljeni svi putnici bez obzira na status vakcinacije. Od tog datuma vakcinisani i putnici koji su preležali virus sa EU digitalnim kovid sertifikatom ili ekvivalentnom propusnicom mogu da uđu u blok.

Nova pravila za decu

COVID-19 & Travel Restrictions & Quarantine Rules for Expats | William  Russell

Revidirana pravila bi takođe omogućila putovanje u EU za decu između 6 i 17 godina koja su imala negativan PCR test pre polaska, čak i ako nisu vakcinisana. Zemlje EU mogle bi da zahtevaju dodatno testiranje nakon dolaska, kao i karantin ili samoizolaciju.

Kao dodatan vid zaštite, dokaz o negativnom PCR testu bi bio potreban za sve putnike koji su vakcinisani cepivom koje je odobrila SZO, ali koju nije odobrio evropski regulator, kao i za one koji su se oporavili od korone.

Podsetimo, SZO je odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, DŽonson i DŽonson, Astra Zeneka, Sinofarm, ali ne i rusko cepivo Sputnjik V. Od navedenih vakcina Evropska agencija za lekove (EMA) nije odobrila onu koju proizvodi Sinofarm.

O predlozima EK će dalje odlučivati Evropski savet.

Scroll to top