BalkansPress

Dobro došli!

Grčka nema para za još jednu izolaciju i zato će se ubuduće sve mere zabrane koje se budu donosile odnositi na nevakcinisane. Nemamo novca za još jednu izolaciju i ne možemo više ekonomskim paketima da pomaže privredu, kaže ministar za razvoj Adonis Georgijadis.

“Ako novi talas pandemije stigne na jesen, našim finansijama je kraj”, dramatično je rekao Georgijadis, usled ozbiljne zabrinutosti vlade zbog mogućeg novog talasa korone u septembru.

Više neće biti tzv. horizontalne izolacije, već će se sve mere zabrane koje se budu donosile odnositi na nevakcinisane, koji više neće dobijati ni finansijsku pomoć. Privreda i celo društvo više neće ići u karantin zbog onih koji odbijaju da prime vakcinu koja je svima dostupna, upozorio je zamenik premijera Akis Skercu.

Tako od ponedeljka, 5. jula, vakcinisani s potvrdom nastavljaju da slobodno putuju na ostrva, dok se za ostale ponovo uvode obavezni PCR test ne stariji od 72 sata, brzi test ne stariji od dva dana ili potvrda o preležanom kovidu 19. Deca do 12 godina putuju slobodno, s tim što se svima po povratku s ostrva preporučuje da urade tzv. self test, prenosi Politika.

 

Za sada se, kad je reč o kretanju u kopnenom delu Grčke, izučava epidemiološka situacija shodno kojoj mogu da budu preduzete neke nove mere.

Od 15. jula za ugostiteljski sektor, koji negoduje zbog najavljenih mera podele klijentele na vakcinisane i “one druge”, važiće pravila o “čistim” i “mešovitim” restoranima i kafićima.

Vakcinisani će biti usluživani u “čistim”, a u “mešovite” će moći i oni koji nisu cepljeni, ali s maskom i brzim testom ne starijim od 48 sati. Meru neće biti lako sprovoditi, ali nije jedina koja se priprema kako bi se vakcinisani zaštitili, a ostali deo nacije ostavio da odluči hoće li dobrovoljno, već na jesen, u dobroj meri biti isključen iz društvenog života.

Epidemiološka slika se menja jer broj zaraženih raste, već ih je blizu 800 dnevno, što je porast koji zabrinjava jer se, recimo, u junu broj obolelih smanjio za 75 odsto, a umrlih za 50 odsto u odnosu na prethodne mesece.

Obolevaju uglavnom mladi ljudi od 18. do 34. godine, ali indeks pozitivnosti još ostaje oko 1,2 odsto. Krizni štab smatra da je uzrok tome opuštanje posle sedam meseci karantina, ali i prisustvo delta soja, koji je do sada registrovan u 54 slučaja.

Očekuje se da će u avgustu biti novih slučajeva zaraze delta sojem, te zato epidemiolozi razmišljaju o novim merama kako bi se zaustavilo nekontrolisano širenje.

Dve doze vakcine do sada je primilo više od 30 odsto Grka. Micotakisova vlada izbegava direktan pritisak na sunarodnike, ali merama koje donosi jasno im stavlja do znanja da je vakcinacija jedini način zaštite.

Scroll to top