BalkansPress

Dobro došli!

Rusija će u roku od mesec dana u potpunosti odustati od američkog dolara u strukturi Fonda nacionalnog blagostanja (FNB) i smanjiće udeo britanske funte, saopštio je ruski ministar finansija Anton Siluanov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

„Mi smo, kao i Centralna banka, doneli odluku da smanjimo ulaganja sredstava Fonda nacionalnog blagostanja u dolarske aktive. Ako danas imamo oko 35 odsto investicija FNB u dolarima i 35 odsto u evrima, doneli smo odluku da u potpunosti odustanemo od dolarskih aktiva, ulaganja u dolare zamenićemo povećanjem ulaganja u evro i zlato“, objasnio je Siluanov.

 

Kako je precizirao, udeo dolara u strukturi FNB će biti sveden na nulu, udeo britanske funte do pet odsto, udeo japanskog jena će ostati na nivou od pet odsto, udeo evra će porasti do 40 odsto, juana do 30 odsto, a u strukturu Fonda će ući i zlato sa udelom od 20 odsto.

„Dakle, zamenili smo dolare povećanjem ulaganja od pet odsto u evro, zlato i juan“, dodao je ministar.

PROČITAJTE: Amerikanci proglasili ruski „Solncepek“ za jedan od najsmrtonosnijih oružanih sistema u svetu (VIDEO)

Na pitanje kada će se to dogoditi, Siluanov je rekao „prilično brzo, u roku od mesec dana“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da odluku o smanjenju udela dolara u FNB na nulu donosi vlada, ali da je proces dedolarizacije vidljim golim okom.

„Mogu samo da kažem da je proces dedolarizacije konstantan, on je sada, zapravo, vidljiv golim okom. I taj proces dedolarizacije se ne odvija samo u našoj zemlji, nego i u mnogim zemljama sveta koje su počele da se brinu zbog pouzdanosti osnovne rezervne valute“, rekao je Peskov.

 

Potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov rekao je da je odluka o eliminisanju dolara iz strukture FNB razumna.

„O tome se razgovaralo, to je razumna odluka koja je povezana, između ostalog, sa pretnjama sankcijama koje smo primili od američkog rukovodstva“, rekao je Belousov.

Na pitanje kako se ta odluka može odraziti na rublju, potpredsednik Vlade je rekao: „Iskreno? Nikako“.

Trenutno u strukturi FNB udeo dolara i evra iznosi po 35 odsto, juana – 15 odsto, britanske funte – 10 odsto, jena – pet odsto.

PROČITAJTE: JELENA ĐOKOVIĆ STALA U ODBRANU SVOJE MAJKE: Žao mi je ako u Srbiji priroda trpi zbog stvaranja MHE....

Valutna struktura sredstava FNB već se menjala u februaru, kada je u njen sastav uključen juan (15 odsto) i jen (pet odsto), dok je udeo dolara i evra smanjen sa 45 na 35 odsto. To je učinjeno u cilju povećanja profitabilnosti i diverzifikacije investicionih rizika.

Rusija neprekidno diverzifikuje nacionalne rezerve otkako je 2014. godine Vašington počeo da nameće sankcije, kako bi smanjila oslanjanje svoje ekonomije na američki dolar. U 2019. godini udeo zaliha u zlatnim polugama u ruskim rezervama prvi put je premašio rezerve u američkim dolarima.

Scroll to top