BalkansPress

Dobro došli!

Zamenik direktora Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije i rukovodilac pogranične službe FSB Vladimir Kulišov izjavio je da je prošle godine došlo do incidenta sa britanskim razaračem na Crnom moru za koji se ranije nije znalo.

U decembru prošle godine, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin samo je saopštio da je britanski brod prolazio kroz teritorijalne vode Rusije u području rta Hersones.

PROČITAJTE: ŠEŠELJ OTKRIO ZAŠTO JE KRIVOKAPIĆ KASNIO LET: Sramno je šta je radio pre sastanka sa srpskim patrijarhom (VIDEO)

 

O kakvom incidentu je reč?

Prema rečima Kulišova, pogranična služba FSB, mornarica i vazdušno-kosmičke snage zajedno su proterali britanski razarač D35 Dregon iz teritorijalnih voda Rusije u rejonu Krima u oktobru 2020. godine.

„Uprkos upozorenju o nedopustivosti ulaska u teritorijalne vode Rusije, razarač URO D35 'Dregon' britanske mornarice 13. oktobra 2020. godine prešao je državnu granicu Ruske Federacije u području rta Hersones u akvatoriji Crnog mora, koristeći pravo mirnog prolaska“, objasnio je on.

Na zahtev da odmah napusti teritorijalne vode Rusije, kapetan razarača odgovorio je da je signal loš, rekao je Kulišov.

„Zahvaljujući zajedničkoj akciji ruske ratne mornarice i Vazdušno-kosmičkih snaga, britanski razarač je proteran u neutralne vode“, istakao je šef pogranične službe FSB.

Razarač britanske mornarice Dajamond plovi kroz Suecki kanal

Takođe je kazao da ruski graničari pomno prate „neprijateljske“ akcije zapadnih partnera u blizini ruskih granica, koje su usmerene pre svega na demonstraciju vojne sile u cilju obuzdavanja navodne „agresivne politike Rusije u regionu“.  

Kako je rekao, spremni su na različite scenarije razvoja situacije, uključujući da upozore i spreče provokacije na moru.

 

Rusija može brzo da poveća broj brodova ako zatreba

Istovremeno, Kulišov je izjavio da pogranična služba FSB ima dovoljno brodova u Crnom i Azovskom moru, kao i da će se, u slučaju novih pretnji, njihov broj brzo povećati.

Prema njegovim rečima, Ukrajina koristi aktivne antiruske akcije i eskalaciju napetosti u regionu kao izgovor za dobijanje finansijske i vojne pomoći SAD i EU za reformu pomorske vojne i pogranične infrastrukture.

PROČITAJTE: ŠTA PODRAZUMEVA UKIDANJE ROMINGA - Matić: Evo koliko će se plaćati telefoniranje iz Grčke, Crne Gore, Albanije...

Skrenuo je pažnju na to da je Rusija upoznata sa isporukama manjih brodova iz Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajinu, kao i sa ugovorima koji predviđaju da Francuska, Velika Britanija i druge zemlje NATO-a grade nove brodove za ukrajinsku stranu.

On je dodao da Rusija jača kopnenu granicu sa Ukrajinom kao odgovor na neprijateljske akcije Kijeva.

(Izvor: Sputnjik.com)

Scroll to top