Savetnik američkog predsednika za ekonomska pitanja Piter Navaro optužio je Kinu da je namerno slala turiste po svetu kako bi raširila virus.

PROČITAJTE: Dačić: Bila je greška što smo pravili državu sa njima, ali dolazi kraj i Crnogorcima u Beogradu!

- Nulti pacijent u provinciji Vuhan pojavio se u novembru. Kinezi, skrivajući se iza Svetske zdravstvene organizacije, dva meseca su krili virus od sveta, a zatim su poslali stotine hiljada Kineza avionima u Milano, Njujork i po celom svetu kako bi ga ''posejali'' - izjavio je Navaro.

 

Po njegovim rečima, Kina je mogla da zaustavi širenje epidemije, ostavivši virus u Vuhanu.

- Eto zašto govorim da su Kinezi to uradili Amerikancima i da snose odgovornost za to - objasnio je savetnik Trampa.

Ranije je visoko pozicionirani zdravstveni savetnik kineske vlade doktor Zong Nanšan rekao da su lokalne vlasti u Vuhanu, gradu u kojem je prvi put zabeležena pandemija u decembru prošle godine, zataškale ključne detalje o obimu početnog žarišta.

PROČITAJTE: Premijerka Belgije došla u posetu bolnici, svi zaposleni joj okrenuli leđa (VIDEO)

Iako je Zong priznao da je u početku prijavljen manji broj zaraženih u Vuhanu, on je odbacio optužbe da su zvanične statistike Kine nepouzdane čak i nakon što je kontrolu nad odgovorom na korona virus preuzela centralna vlada krajem januara.

Kina, u kojoj je prijavljeno više od 82.000 zaraženih i 4.633 peminulih, u velikoj meri obuzdala je širenje virusa i život je počeo da se polako vraća u normalu. Mere karantina su ublažene, a pojedine škole i fabrike su ponovo otvorene u zemlji.

Scroll to top