BalkansPress

Dobro došli!

Nova studija u Kini otkrila je da je novi virus korona mutirao u najmanje 30 različitih varijacija.

Rezultati su pokazali da su medicinski zvaničnici potcenili ukupnu sposobnost virusa da mutira. Nalazi pokazuju da su različiti sojevi uticali na različite delove sveta, što je dovelo do potencijalnih poteškoća u pronalaženju ukupnog leka.

PROČITAJTE: Vesna Pešić brutalno izvređala Novaka Đokovića zbog stava o vakcini

Studiju su sproveli profesor Li Lanjuan i kolege sa Univerziteta Zejiang u Kini, a objavljena je u časopisu bez recenzije na sajtu medRkiv.org.

 

Liov tim analizirao je sojeve 11 slučajno izabranih pacijenata sa virusom korona iz Handžou, gde je bilo 1.264 prijavljenih slučajeva, a zatim testirao koliko efikasno mogu da zaraze i ubiju ćelije.

Otkriveno je više od 30 različitih mutacija, od kojih je 19 prethodno otkriveno.

- Sars-CoV-2 je stekao mutacije koje mogu značajno promeniti svoju patogenost - napisao je Li u radu.

PROČITAJTE: Nekada najbolji teniser sveta tvrdi: Sa 5G mrežom uvode i nanočipove, pa je jasno šta je cilj pandemije korone

Tim je otkrio da bi neke mutacije mogle dovesti do funkcionalnih promena u tzv. šiljkastim proteinima. Šiljkasti protein je protein koji virus korona koristi da se veže za ljudske ćelije.

Naučnici su inficirali ćelije različitim sojevima COVID-19 koje nose različite mutacije. Ustanovljeno je da najagresivniji sojevi stvaraju čak 270 puta više virusa od najslabijih sojeva. Agresivni sojevi su takođe najbrže ubili ljudske ćelije.

Rezultati su pokazali "da je prava raznolikost virusnih sojeva u velikoj meri potcenjena", napisao je Li.

 

Scroll to top