Mađarska i njen premijer Viktor Orban našli su se na udaru Evropske unije koji i nije iznenađujući.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je – imajući u vidu mađarski zakon o vanrednom stanju zbog epidemije koronavirusa koji je Orbaanu privremeno dao svu vlast u zemlji i da se usred EU pojavila „diktatorska vlada“.

U intervjuu nemačkom listu Die Welt rekao je da takvu vladu sada ima Mađarska koju bi zbog toga trebalo „poslati u politički karantin“.

PROČITAJTE: POZNATA DOKTORKA PONOVO ŠOKIRA: Osnovne stvari o koronavirusu su sakrili od naroda. OVO JE ISTINA!

Naglasio je da je u Mađarskoj sa zavođenjem vanrednog stanja „zloupotrebljena epidemija virusa“. I otišao znatno dalje:

„Predstavnike mađarske vlade više ne treba puštati da sede za stolom za kojim se okupljaju predstavnici evropskih institucija. Predstavnike Mađarske treba isključiti iz saveta ministara zemalja EU“.

 

Na Mađarsku se obrušio i predsedavajući Evropskog parlamenta David Sasoli:

„Nikome nije dozvoljeno da koristi pandemiju za ukidanje naših sloboda. Osnovne vrednosti Evropske unije moraju se čuvati. Zato svi parlamenti unutar EU moraju biti otvoreni, a mediji – slobodni“.

Predsednik Evropske komisije – Ursula fon der Lajen – bila je suzdržanija.

Ne pominjući posebno Mađarsku, upozorila je da u svim zemljama EU da vanredne mere povodom pandemije moraju biti „srazmerene realnoj težini situacije“.

PROČITAJTE: PRVI PUT SVI DETALJI BEZ CENZURE Ugledni hrvatski epidemiolog: Evo kako je došlo do tragedije u Italiji

Evroposlanik iz partije Angele merkel – Denis Radtke – javno je u međuvremenu zatražio da Odbanova partija (Fides) bude isključena iz Evropske narodne partije koja ima najveću poslaničku grupu u EP.

On je naglasio da se popust – kada su u pitanju vladavina prava i demokratija – „ne sme davati ni partijskim prijateljima“.

Mađarska ima trenutno 525 zaraženih koronavirusom i 20 umrlih.

Scroll to top