BalkansPress

Dobro došli!

Otac iz Australije koji je zapalio svoje troje male dece i ženu, 11 godina je emotivno, finansijski i seksualno zlostavljao svoju suprugu, otkrila je prijateljica majke za “Dejli mejl”.

Hana Klark (31) i njihovo troje dece – Alija (6), Lajana (4) i Trej (3) – izgoreli su u porodičnom automobilu u sredu ujutro nakon što ih je Rouan Bakster i zapalio, a potom izvršio samoubistvo nožem u istočnom predgrađu Brizbejna, Kemp Hilu.

Manja Vejli, koja je Hanu upoznala u teretani prošle godine, otkrila je da je ona bila godinama zlostavljana u braku. Manja je takođe rekla da je sam Bakster jednom priznao da je zapretio da će ubiti svoje prvo dete iz prethodne veze, što je uplašilo Hanu.

- Hana je rekla da je on prethodnoj partnerki zapretio da će, ukoliko ga ostavi on ubiti i sebe i dete – istakla je Manja.

Hana, međutim, nije verovala da je u žrtva nasilja u porodici jer je suprug nikad nije udario.

- Ali, zato je preživljavala emotivno, seksualno i finansijsko zlostavljanje. Jedna od stvari koje je pominja je bila preterana Rouanova kontrola, svakodnevno seksualno zlostavljanje, a ako bi odbila seks sa njim kažnjavao je ne samo nju već i decu – priča Manja, dodajući da joj je zabranjivao čak i da ide u teretanu, “što je bio njen ventil”.

 

Kako je navela, Rouan je proveravao Hanin nalog na “Fejsbuku”, optuživao je da ga vara i flertuje sa muškim prijateljima. Takođe je komentarisao njen fizički izgled.

- Kad bi se ona obukla on bi rekao nešto poput: “Pogledaj svoj stomak, odvratno izgleda”. Uvek je dolazila u teretanu u helankama i kad sam je jednom pitala zašto, ona je odgovorila da njen muž ne želi da nosi šorc jer će onda biti promiskuitetna – navela je Manja, koja je socijalna radnica i radi na nasilju u porodici već 10 godina.

Manja je rekla da je Hana napustila Rouana 5. decembra. Od tada je boravila sa decom kod svojih roditelja. Smrt nje i njene dece šokirala je zajednicu, dok su korisnici interneta izrazili svoj bes na društvenim medijima.

Hanini roditelji Lojd i Suzan Klark izjavili su juče za “Dejli mejl” da je Rouan uvek bio napast, da ju je od početka njihove veze – kad je Hana imala svega 20 godina – kontrolisao i emotivno zlostavljao i pokušao da je izoluje od porodice i prijatelja. Hanin otac je rekao da je malo ljudi znalo kakvo je Rouan čudovište, jer je uvek uspevao da izmanipuliše ljude i ubedi sve oko sebe da je on “nepravedno tretiran” i da je dobar čovek. On je istakao da Rouan nije mogao da podnese što ga je njegova ćerka, koja je osvajala zlatne medalje na trampoline, zasenjivala.

- Bio je ljubomoran na njene sportske uspehe, kao i kad ga je pobedila u krosfitu. Bio je nezadovoljan što nije uspeo kao ragbi igrač – rekla je Hanina majka, dodajući da je on uvek morao da pobedi pod svaku cenu.

-Tokom 11 godina braka iscrpeo ju je potpuno. Razdvojio ju je od njenog brata. Otkako se izvukla ponovo su se povezali i imali sjajan odnos – rekla je Suzan.

 

Hana je napustila Rouana u tajnost sa decom, uz pomoć roditelja. Kako on nije mogao više da kontroliše situaciju, njegovo ponašanje se pogoršalo, što je kulminiralo u sredu zločinom koji je šokirao zajednicu. Njen otac kaže da je Rouan želeo podelu starateljstva.

- Ali, znali smo da to neće funkcionisati sa njim – rekao je on.

Rouanu je omogućeno da viđa decu povremeno vikendom, ali su tenzije uvek bile prisutne. Hanina majka je rekla da je jednom prilikom oteo jedno od ćerki i odvezao je u Potsvil (Novi Južni Vels) na četiri dana dok ih policija nije vratila. Policija Kvinslenda je otkrila da su Hana i Rouan u prošlosti upućivani na socijalne službe, a policija je primila više izveštaja nasilja u porodici tokom nekoliko meseci. Sud u Brizbejnu je izdao bar jedan nalog za zaštitu porodice od nasilja protiv 42-godišnjeg Rouana.

Kobne srede ujutro Hana je krenula da odveze decu u školu, kad je Rouan prišao svojim automobilom i seo na suvozačevo sedište. Hana je skrenula iza ugla, nakon čega je on polio nju i decu benzinom i zapalio automobil. Hana je uspela da pobegne, ali je bila toliko ispečena da joj je koža otpadala kroz rupe na zapaljenoj odeći. Deca su živa izgorela u automobilu, dok su komšije uzalud pokušavale da ih spasu iz požara, dok ih je Rouan – i sam užasno ispečen – terao nožem. Potom je zabio sebi nož u grudi i pao mrtav pored vozila.

Roditelji žrtve su takođe poželeli brz oporavak komšiji Majklu Zemeku, koji je zakotrljao Hanu po zemlji kako bi ugasio vatru i potom je zalio vodom iz baštenskog creva. On je u bolnici gde ga tretiraju zbog opekotina po licu i rukama.

“Dejli mejl” prenosi i da je “Fejsbuk” ugasio Rouanov profil, zbog hiljade poruka mržnje koje su stigle na njega nakon napada. “Večne muke nisu dovoljne za tebe” i “uživaj u paklu” neke su od njih.

Scroll to top