Nikada više iz Rusije neće ići slike u svet slične onima iz vladavine Jeljcina kada su u prodavnicama rafovi bili prazni, a sa Zapada su slali hranu iz ratnih rezervi da bi tu veliku zemlju spasili od gladi. Nedavno je predsednik Putin potpisao novu doktrinu prehrambene bezbednosti Rusije, u kojoj se precizira kako će iz sopstvene proizvodnje obezbeđivati svoje tržište mesom, mlekom, voćem, povrćem i, naravno, žitaricama.

PROČITAJTE: PRIŠTINA DOBILA VLADU! Tači u PROBLEMU, na čelu sedi opasan čovek!

U naredna tri meseca nova ruska vlada će utvrditi plan realizacije ove doktrine. Kad je donošena vodilo se računa da se ne može govoriti o bezbednosti zemlje ako se ne osiguraju dovoljne količine hrane.

A Rusija ima ambiciozne planove i da povećava izvoz hrane u desetak država. Velike količine žita se izvoze u Egipat i Tursku.

 

Ambiciozni planovi predviđaju da se poveća broj obradivih površina. Nije nikakva tajna da su posle raspada SSSR bila zapuštena brojna poljoprivredna dobra - kolhozi i sovhozi - što se odrazilo i na smanjenje proizvodnje. Sada vlasti žele da se na moderan način organizuje poljoprivredna proizvodnja kako bi prinosi bili na svetskom nivou.

Zapadne sankcije 2014. imale su u tom smislu pozitivan efekat i stimulativno su delovale na domaću proizvodnju hrane. Tako je, recimo, 2019. bila rekordna proizvodnja šećerne repe, suncokreta i soje. Poslednjih godina stalno je proizvodnja žitarica veća od sto miliona tona.

Da uložena sredstva u pravljenje staklenika daju rezultate pokazuje i to da sada u toku cele godine u ruskim samoposlugama i na pijacama ima svežeg povrća i salata.

U ruskoj vladi ističu da Rusija stimuliše svoju poljoprivredu ne samo da bi obezbedila dovoljne količine hrane za građanstvo, već i za izvoz. U 2019. izvezeno je hrane u vrednosti 25 milijardi dolara, što je za milijardu više od plana.

 

Više nema potrebe za uvozom piletine, jaja, svinjetine i ovčetine. Sada Rusija izvozi pileće meso i jaja. Još uvek se uvozi govedina, jer je ciklus proizvodnje duži. Novopečeni ruski biznismeni radije ulažu novac tamo gde se brže okreće. Zbog toga još uvek nema dovoljno farmi za uzgoj junadi, pa se ne može do kraja zadovoljiti potreba za mlekom.

SIREVA KAO NA ZAPADU

U Rusiji se sada proizvodi mnogo sira. Čak 59 fabrika proizvodi poznatije sireve. Proizvođači koji su naučili da prave sireve po italijanskoj tehnologiji sa ponosom ističu da mogu da se takmiče sa onim zapadnim. Ali, njihove cene su visoke za prosečnog Rusa.

Što se tiče asortimana, ponuda je zaista jako velika, od kravljih, ovčijih i mešanih pa do sireva napravljenih od kozjeg mleka. Ne skriva se i da među proizvođačima ima prevaranata koji mešaju mleko sa palminim uljem i od tog koktela prave sir.

VIŠE NOVCA NEGO OD NAORUŽANjA

Kada je na jednom savetovanju u Kremlju pre nekoliko godina tadašnji ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov, bivši komsomolac i komunista, a od 2015. do 2018. ministar poljoprivrede, izjavio da Rusija može znatno više da zarađuje od izvoza poljoprivrednih proizvoda nego od oružja za mnoge je to bio šok. Ta njegova izjava se pogotovo nije svidela moćnom lobiju proizvođača oružja. Međutim, podaci su bili neumoljivi i pokazalo se da je Tkačov u pravu, pogotovo što izvoz žitarica i druge hrane stalno raste.

Scroll to top