BalkansPress

Dobro došli!

Na društvenim mrežama objavljeni su brojni snimci spasavanja nemoćnih životinja, pre svega koala i kengura, iz vatre. Neke vrste su ugrožene, a tek od pre nekoliko dana se govori o pomoći, te su se brojne svetske poznate ličnosti javile i donirale sredstva.

Požari u Australiji pustoše sve pred sobom, a prema poslednjim informacijama poginulo je više od 20 ljudi, milijardu životinja i uništeno je na hiljade kuća. Katastrofa koja je pogodila ovaj kontinent daleko prelazi granice jedne države, ali svet se verovatno probudio previše kasno.

PROČITAJTE: SVET OVO GLEDA SA SUZAMA: Devojčica je uzela kacigu svog tate HEROJA, a onda je dodirnula SANDUK... (VIDEO)

 

Zašto tek sad?

Oni koji doniraju su obični ljudi ili svetske zvezde. Jedan od njih je australijski glumac Kris Hemsvort koji je dao milion dolara, a tu su još Pink, Nikol Kidman, Elen Dedženeris.

Ali, kada stignemo do spiska bogataša (poznatih milijadera), njih na spisku nema. Zbog toga su se brojni komentatori na Tviteru zapitali gde su oni sada i kako to da su se prvi javljali kada je goreo Notr Dam.

Image result for nsw bushfires

*Požari u Australiji gutaju sve pred sobom Foto: Tanjug/AP

Kako piše "indy100" naravno da je moguće donirati novac potpuno anonimno, ali je nemoguće ignorisati činjenicu da je požar u katedrali u Parizu doveo do toga da se milijarderi ređaju koji će prvi da donira. Čak 850 miliona dolara skupljeno je za samo nekoliko dana od izbijanja požara.

Komičarka Selest Barber prozvala je milijardere koji nisu ništa donirali Australiji, a jesu za obnovu Notr Dama.

- Sećate se kada je Notr Dam izgoreo - veoma tužno, nemojte pogrešno da me shvatite. Počivaj u miru Notr Dame. I milijarde dolara su donirane od strane grupe ljudi. Gde su oni sada? - napisala je ona.

 

I ona nije jedina. Mnogi se to pitaju.

Jedan od mogućih razloga je što milijarderi i dalje ne poklanjaju dovoljno pažnje klimatskim promenama, koje se naširoko smatraju uzorkom ovih požara. Razlog za negiranje je u tome što su i oni sami krivi, ondosno njihove firme su verovatno veliki emiteri ugljen-dioskida.

Takođe, Notr Dam je simbol poznatog grada, dok su požari u Australiji pogodili pretežno ruralna područja, koja nisu preterano naseljena.

Takođe, važno je podsetiti i da većina donacija za Notr Dam na kraju nije ni isplaćena, tako da ostaje da katedrala bude obnovljena manjom svotom novca.

 

Na društvenim mrežama objavljeni su brojni snimci spasavanja nemoćnih životinja, pre svega koala i kengura, iz vatre. Neke vrste su ugrožene, a tek od pre nekoliko dana se govori o pomoći, te su se brojne svetske poznate ličnosti javile i donirale sredstva.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf)

Scroll to top