BalkansPress

Dobro došli!

Polemika zbog odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobije austrijski pisac Peter Handke, već danima ne jenjava, a u Prištini je, u ponedeljak najavljen i protest protiv ove odluke.

Međutim, naš portal pisao je o tome da se Nobelova nagrada ne može povući, tako da Albanci zalud protestuju.

Kosovski režiser, Ben Apoloni izjavio je da će se u ponedeljak u 11 časova isped Švedske ambasade u Prištini održati protest u cilju povlačenja odluke o dodeli Nobelove nagrade za književnost 2019. kniževniku Peteru Handkeu.

Kako piše ova agencija, u Prištini je Handke predstavljen i viđen kao „obožavalac Slobodana Miloševića“, „podržavalac balkanskog kasapina“, o čemu se već danima može čitati na društvenim mrežama, u kosovskim medijima, uključujući i karikature, a ima i kosovskih zvaničnika koji na taj način javno izražavaju ovaj stav.

 

Kosovska ambasadorka u Americi Vljora Ćitaku izjavila je da je „Komitet za dodelu Nobelove nagrade odlučio je da nagradi Petera Handkea – čoveka koji je glorifikovao Miloševića poznatog kao ‘Balkanski kasapin’ i podržavao njegov genocidni režim”.

PROČITAJTE: NAKON DVE GODINE POLEMIKE I NAGAĐANjA: Gazdarica sama ruši objekat na Pančićevom vrhu na Kopaoniku

Handke je sa druge strane, u široj srpskoj javnosti, viđen kao jedan od retkih svetski poznatih zapadnoevropskih intelektualaca koji javno podržava Srbe, a pre svega kao neko ko se snažno protivio bombardovanju Srbije 1999., kada je iz protesta vratio nemačku književnu nagradu „Georg-Bihner“, tada u vrednosti od 10.000 nemačkih maraka.

Peter Handke

*Foto: Tanjug/AP

U kratkom tonskom intervjuu na pitanje kako se oseća nakon dobijanja Nobelove nagrade, kazao je – „Dirnut sam, bio sam dirnut i zadovoljan sam, to je moje osećanje“, dok je na pitanje da li je očekivao nagradu, kazao: „Ne, zaista ne. Zbog Jugoslavije, vi ste krivi, da li me razumete?“

Javnosti u Srbiji poručio je da nema drugu poruku osim da popiju čašu vina s njim, te da će doći u Beograd ponovo u novembru, nakon posete ovog marta.

PROČITAJTE: OGLAS NADOMAK PRIŠTINE O KOME SVI PRIČAJU: Srbin ispred kuće stavio tablu sa četiri slova S i neobičan natpis (FOTO)

Na zapadu nisu imali mnogo razumevanja za Handkeove simpatije prema Srbima, a posebno mu je zamereno to što je 1996. godine posetio Radovana Karadžića na Palama, a 2006. i grob Slobodana Miloševića.

Sa druge strane Handke je među Srbima na Kosovu, pre svega na jugu, poznat kao dobrotvor i prijatelj, posebno Velike Hoče, koju je u dva navrata pomogao i sa ukupno 100.000 evra.

Juče je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka saopšteno da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer se u statutima Nobelove fondacije ne spominje takva mogućnost.

(Izvor: Telegraf.rs / Kossev)

Scroll to top