BalkansPress

Dobro došli!

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je republikanskog kongresmena Džona Retklifa, koji je pre tri godine na Pan-nacionalnom ekonomskom forumu albanske dijaspore na Menhetnu pokazivao rukama velikoalbanski znak dvoglavog orla, za novog direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

PROČITAJTE: Hrvatska od Srbije zahteva milijardu evra sa kamatama!

Nacionalna obaveštajna služba nadzire rad svih 17 američkih agencija koje rade na tom polju, uključujući Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA), a Retklif treba da nasledi dosadašnjeg šefa Dena Koutsa, koji se Trampom nije slagao po pitanju Rusije i Severne Koreje i odlazi sa funkcije 15. avgusta.

 

Veze Retklifa s Albancima u Americi datiraju pre Trampovog izvora za predsednika SAD 2016, a nije poznato da li je on pri odluci o Retklifu znao za koga ovaj lobira ili mu je nakon lošeg odnosa koji je imao sa Koutsom jedino bilo važno da šef Nacionalne obaveštajne službe bude neko je bezrezervno odan njegovoj politici.

CIA

*CIA, Foto: EPA/Olivier Douliery

PROČITAJTE: STARLETE UHVAĆENE NA GOMILI SA ŠESTORICOM U LUKSUZNOM HOTELU U BEČIĆIMA! Božana i Aleksandra uhapšene u Crnoj Gori, evo s kim su ih zatekli!

Čak Šumer, lider demokrata u Senatu, u kojem republikanci imaju većinu, kritikovao je imenovanje novog direktora Nacionalne obaveštajne službe, kazavši da je "jasno da je kongresmen Retklif odabran zato što iskazao slepu lojalnost predsedniku Trampu".

 

Šef Bele kuće je odluku objavio na Tviteru, poručivši da će Retklif, bivši državni tužilac SAD za oblast istočnog Teksasa, "voditi i inspirisati velika dela za zemlju koju voli", na šta se Retklif juče šefu Bele kuće zahvalio u tvitu.

- Duboko sam zahvalan predsedniku Trampu na prilici da vodim obaveštajnu zajednicu naše nacije - naveo je Retklif, koji je do sada bio član Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa.

Donald Tramp

*Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Na ovoj društvenoj mreži imenovanje Retklifa obradovalo je Petrita Seljimija, koji se na Tviteru predstavlja kao bivši ministar spoljnih poslova Kosova.

- Gledao sam njegovo obraćanje na događaju koji je albanska dijaspora organizovala pre nekoliko godina, on snažno podržava nezavisnost Kosova i evroatlanske integracije Albanije i Kosova - tvrdi Seljimi.

 

Kako su preneli mediji na albanskom, "zadovoljstvo" zbog imenovanja Retklifa nije mogao da krije ni Ismet Smajlji, Albanac iz kosovskog mesta Klina koji živi u Dalasu, a za kojeg se navodi da je "Albanac koji je najbliži teksaškom kongresmenu". On je na Fejsbuku objavio da je Retklif "snažan prijatelj i snažna podrška Kosovu i albanskoj stvari na Balkanu".

Kongres SAD

*Kongres SAD, Foto: Wikipedia

Oblast Dalas i Fort Vorta, iz koje je Retklif izabran u Kongres, tradicionalno je republikanska, ali je tu i najveća koncentracija Amerikanaca albanskog porekla koji podržavaju Republikansku partiju. Na njihovom čelu nalazi se biznismen Nazar Mehmeti, predsednik organizacije Poslovna mreža globalne albanske dijaspore, koja je organizovala događaj u Njujorku 2016, na kojem je Retklif pokazivao znak dvoglavog orla.

Prema tvrdnji medija na albanskom Mehmeti, kao i generalni sekretar organizacije Iljber Korča i njihov aktivista Gani Fejza, bliski su prijatelji Retklifa.

Ovaj, kako ga Tramp naziva, "visokocenjeni kongresmen" je prošle nedelje skrenuo pažnju na sebe kada je javno branio šefa Bele kuće, a tokom svedočenja u Kongresu bivšeg specijalnog savetnika Roberta Mjulera, čelnog čoveka dvogodišnje istrage o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Vladimir Putin, Donald Tramp

*Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: AP

PROČITAJTE: ZAKUCALI SE U STUB NA DVA METRA VISINE Detalji stravične nesreće u kojoj je poginulo četvoro prijatelja, činjenice LEDE KRV U ŽILAMA

Mjuler je tada poručio da Trampa nije oslobodio odgovornosti za ometanje pravde, na šta se odnosio deo istrage, a Retklif mu je uzvratio da Mjuler nije nadležan da "određuje Trampovu nevinost niti da ga oslobađa odgovornosti".

 

Glavni lobista među demokratama

Dvoglavog albanskog orla rukama voli da pokazuje i glavni albanski lobista među američkim demokratama - kongresmen Eliot Engel, koji je na čelu Komiteta za spoljnu politiku Predstavničkog doma Kongresa. Fotografiju njega u toj pozi na Tviteru je biznismen Hari Barjaktari, koji sebe predstavlja kao "američkog patriotu" i "političkog aktivistu koji se bori za američku i albansku naciju".

Eliot Engel

*Eliot Engel, Foto: screenshoot/Twitter

Pored Engela, istaknuti albanski lobisti iz Demokratske partije bio je i pokojni kongresmen Tom Lantoš, koji je obavljao funkciju na kojoj je Engel sada, a kod republikanaca se isticao kongresmen albanskog porekla Džozef Diogardi, koji je, kao i Engel i Lantoš, izabran u Kongres iz oblasti Njujorka.

PROČITAJTE: VIC DANA Medved katolik

Braća Barjaktari

Srbija je pre dve godine čula za braću sa Kosova Iljbera i Ilija Barjaktarija, koje je na visoke funkcije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, uprkos tome što su bili deo administracije demokratskog predsednika Baraka Obame, doveo tadašnji Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster. Ili Barjaktari je bio šef kabineta Mekmastera i njegov najbliskiji čovek od poverenja, a Iljber je bio visokopozicionirani direktor Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane.

Iako je Tramp Mekmastera otpustio još prošlog proleća, braća Barjaktari i dalje su aktivni u Vašingtonu, a Ili je početkom ove godine postao član komisije za nacionalnu bezbednost za oblast veštačke inteligencije. To je dodatno razbesnelo republikance koji tvrde da je Ili Barjaktari "Obamin lakej", kojeg je Mekmaster držao kako bi objavljivao poverljive informacije o Trampu.

Scroll to top