BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Kine Si Đinping zvanično je otvorio 55 kilometara dug most, koji povezuje Hongkong sa Makaom, kao i gradom u Džuhajem, na kopnu južne provincije Guangdong.

Izgradnja je trajala devet godina, a troškovi su iznosili oko 20 milijardi dolara.

Deo te saobraćajnice ide kroz tunel ispod mora, čime se brodovima omogućava nesmetani prolaz kroz deltu Biserne reke (Duđan), srce kineskog proizvodnog sektora.

 

Rojters navodi da a otvaranjem ovog mosta, koji ima veliki ekonomski i politički značaj, vreme putovanja preko delte Biserne reke sa nekoliko sati svesti na samo 30 minuta.

Ovaj most predstavlja fizičku vezu sa Hongkogom, finansijskim centrom Azije, nad kojim je Kina od Britanije preuzela kontrolu 1997. godine uz garantije da će taj poluautonomni region zadržati svoj pravni i ekonomski sistem u narednih 50 godina.

PROČITAJTE: "Upali su kao hajduci, UZURPIRALI NAM REKU i izazvali klizište": Meštani sela Rakita očajni zbog izgradnje mini-hidroelektrane, BORBA SE NASTAVLJA

PROČITAJTE: TRAKTORI SPREMNI - ROK NEDELJU DANA: Seljaci iz 14 šumadijskih sela besni na gradonačelnika Nikolića - mi gledamo da mladež vratimo na selo, a oni nam dovlače imigrante!

 

PROČITAJTE: NAROD POLUDEO ZBOG OBJAVE JELENE ĐOKOVIĆ: Komentar jednog oca iz radničke klase obišao je društvene mreže za tili čas!

PROČITAJTE: DA LI ĆETE POSLE OVOG TEKSTA PROMENITI MIŠLJENJE? Devet "bapskih priča" uz čije tvrdnje je stala i nauka!

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top