BalkansPress

Dobro došli!

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je za lokalne medije Mađarske kako gabankari nisu shvatili ozbiljno kad je rekao da je era ‘kolonizacije’ gotova.

– Banke su servis građana, a ne ono što su postale širom sveta – vešala. Nemam ništa od ljubavi banki ali imam od ljubavi naroda. Moraju vratiti novac koji su zaradili na nepravednim naknadama ili ćemo im uzeti više – zaključuje upravo kad je Parlament izglasao da građanima banke moraju vratiti nepravedne naknade.

Bankari su besni. Prosečni dužnik u švajcarskim francima na taj bi način mogao dobiti povraćaj između 600 hiljada i milion forinti i to do kraja ove godine.

 

– Zakon je razjasnio način na koji će dužnici biti obeštećeni, bilo da se radi o valutnim razlikama, jednostranim izmenama ugovora ili povećanju kamatnih stopa – izjavio je Antal Rogan, predsednik kluba zastupnika vladajuće stranke Fidesz, a prenosi portfolio.hu.

Mađarski parlament je doneo zakon prema kojem će banke vratiti klijentima sve nepravedne naknade i kamate koje su im naplatile proteklih godina.

Viceguverner Mađarske središnje banke Adam Balog procenjuje da će ukupan trošak za sve banke biti između 2 i 3 milijarde eura.

Orban ističe kako nema protiv banki ništa ali neće gospodariti njegovom državom i stvoriti mu krizu kao u Grčkoj.

– Banke i velike kompanije koje uživaju monopol u Mađarskoj moraju se naviknuti na novu situaciju. Navikle su biti snažne, a socijalističke vlade klanjale su se pred njihovom moći. Ali sada smo mi snažniji i oni se moraju prilagoditi nama – zaključio je zakleti bankarski neprijatelj Orban.

(BalkansPress / espreso.rs)

Scroll to top