BalkansPress

Dobro došli!

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da će ga ubiti kao libijskog vođu Muamera el Gadafija. Tramp je poručio Kimu da mora da se u potpunosti odrekne nuklearnog programa i preda ga Americi, ili će doživeti istu sudbinu kao Gadafi, koji je brutalno ubijen tokom NATO agresije na Libiju 2011.

Lider SAD, koji bi 12. juna trebalo da se nađe sa Kimom u Singapuru, u petak je rekao da će libijski model biti primenjen na Severnu Koreju ukoliko Pjongjang ne bude pristao na sve uslove Vašingtona.

 

Otvorene ucene

- Ako pogledate model koji je primenjen tokom svrgavanja Muamera el Gadafija, mi smo ga potpuno desetkovali. Otišli smo tamo i potukli ga. Isti taj scenario ćemo primeniti ako ne uspemo da napravimo dogovor sa Kim Džong Unom - poručio je Tramp.

On je dodao da bi Kimu bilo bolje da pristane na sve američke uslove.

- Ako postignemo dogovor na samitu u Singapuru, Kim će biti veoma, veoma srećan. U tom slučaju on će ostati na čelu Severne Koreje i nastaviće da vodi zemlju. Njegova država će biti bogata - rekao je Tramp.

Kako je istakao, Vašington je spreman da uloži novac u razvoj Severne Koreje, ali samo pod uslovom da Kim do kraja godine preda svoj nuklearni program Americi.

- Voljni smo da mnogo toga uradimo za Severnu Koreju, nadam se da je i Kim raspoložen za saradnju. Mislim da ćemo izgraditi dobar odnos ako pristane na dogovor. U tom slučaju bi dobio zaštitu koja bi bila veoma snažna - obećao je šef Bele kuće.

Tramp je pretnje Kimu izneo nakon što je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton objavio da će u slučaju sa Severnom Korejom biti primenjen "libijski model". Bolton je mislio na dogovor koji je Muamer el Gadafi napravio u decembru 2003. sa Amerikom. 

 

Libijski vođa je tada pristao da Vašingtonu preda svoj nuklearni program i brodovima pošalje sve centrifuge za preradu uranijuma u SAD. Zauzvrat je dobio obećanje da će ostati na vlasti, ali su to Amerikanci prekršili 2011, kad su na Libiju pokrenuli vazdušne udare, koji su omogućili pobunjenicima da uhvate Gadafija i najbrutalnije ga ubiju.

Bolton je naglasio da će Kim, kao Gadafi, morati da pošalje sve svoje nuklearno oružje u Ameriku.

- Pod denuklearizacijom podrazumevamo da se Kim reši svog nuklearnog programa. Tražićemo da pošalje rakete, ali i postrojenja za preradu uranijuma u Oukridž u Tenesiju - rekao je Bolton.

Pjongjang besan

S druge strane, Kim Džong Un strahuje da će biti prevaren kao Gadafi ukoliko Amerikancima preda svoj nuklearni program. Severna Koreja ne beži od denuklearizacije, ali ne želi da svoj nuklearni program i rakete preda Vašingtonu. Pjongjang smatra da su joj pogoni za proizvodnju nuklearne bombe jedina garancija da SAD neće napasti Severnu Koreju.

 

Kim je stoga poručio da neće pristati na ucene SAD i zapretio da će otkazati sastanak s Trampom ukoliko Amerika ne želi dijalog već samo da uslovljava. Situaciju su dodatno pogoršale i vojne vežbe SAD i Južne Koreje na Korejskom poluostrvu, koje Pjongjang vidi kao pretnju.

Tramp: Mogao sam da je*em princezu Dajanu, ali sam se plašio side

Američki predsednik Donald Tramp hvalio se da je mogao da ima seks sa princezom Dajanom, ali se plašio da od nje ne dobije sidu. Tramp je to rekao prilikom gostovanja u radio-šouu Hauarda Sterna 1997, nekoliko meseci nakon što je Dajana poginula, a američki mediji su u petak objavili taj njegov nastup.

- Mogao sam da je*em Dajanu, ali samo pod uslovom da mi je prethodno donela potvrdu da nema HIV - kazao je Tramp uz smeh. On je dodao da mu je Dajana bila veoma seksi, ali i pomalo luda. - Dajana je bila luda, ali to su sitnice. Imala je visinu, lepotu, divnu kožu... Božanstvena je bila. Znala je da pomeri ljude. U više navrata sam je sretao. Žao mi je što joj se nikad nisam udvarao - naveo je lider SAD.

Scroll to top