BalkansPress

Dobro došli!

Nemačka kancelarka danas u Sočiju, u drugoj poseti Rusiji od početka meseca. Sa ruskim liderom će dogovoriti strategiju za zajedničko suprotstavljanje agresivnoj politici Donalda Trampa, kažu stručnjaci.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pravi pakt protiv SAD. Ona danas stiže u Soči, u drugu posetu Rusiji od početka meseca, a veruje se da će sa Putinom dogovoriti strategiju kako da se zajednički suprotstave agresivnoj politici američkog predsednika Donalda Trampa prema celom svetu.

Ugrožen ceo svet

Merkelova, koja je početkom maja posetila Rusiju, prvi put od 2014, hitno je zakazala novi susret s Putinom nakon što je Tramp objavio da će se povući iz iranskog nuklearnog sporazuma. Profesor Peter Šulce, ekspert za međunarodne odnose na Univerzitetu u Getingenu, smatra da je upravo to i bio povod nove posete nemačke kancelarke Rusiji.

– Budućnost iranskog nuklearnog sporazuma biće tema broj

 

Sam je kriv

Novi pristup Nemačke Rusiji mogao bi da ima nezgodne posledice po Trampa, ali je on za to sam kriv jedan u razgovoru između dvoje državnika. I Rusija i Nemačka se zalažu za očuvanje tog sporazuma, iako su se SAD povukle. Evropa želi veze sa Iranom, kao i Rusija, i neće se povući zbog Trampovih pretnji sankcijama – kaže Šulce.

On, međutim, dodaje da je to samo jedan u nizu problema koje će pročešljati Putin i Merkelova.

– Sasvim sigurno će pričati i o Siriji, koju je Nemačka odbila da bombarduje u aprilu kad su to uradile SAD, Britanija i Francuska. Takođe, biće reči i o Ukrajini, kao i o izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, koji je već dogovoren. Sve su to oblasti u kojima se SAD protive saradnji Evrope i Rusije – navodi nemački stručnjak.

Prema njegovim rečima, Merkelova je svesna da Evropa više ne može da sarađuje sa Amerikom.

– Na osnovu njenih poslednjih izjava da Amerika više nije partner Evrope, može se zaključiti da se ona okreće Rusiji, koja je prirodni saveznik EU. Verujem da će Merkelova i Putin napraviti nekakav plan kako da se Brisel i Moskva zajedno suprotstave Trampu, koji od početka svog mandata želi silom da nametne svoje interese i na taj način ugrožava celu međunarodnu zajednicu – objašnjava Šulc.

Njegovo mišljenje dele i uticajni nemački mediji. Radio „Dojče vele“ navodi da bi novi pristup Nemačke Rusiji mogao da ima nezgodne posledice po Trampa, kao i da je sam američki predsednik za to kriv. Ostali mediji u Nemačkoj takođe podržavaju sastanak Merkelove i Putina i tvrde da „siledžiju Trampa“ treba postaviti na svoje mesto.

Da je poseta Merkelove Putinu prilika da se Evropa i Rusija ponovo zbliže, smatra i Volfgang Bukele, predsedavajući nemačkog Komiteta za istočnoevropske ekonomske odnose.

– Njihov sastanak dešava se u veoma važnom trenutku. S obzirom na izuzetno tešku situaciju u celom svetu, ovo je šansa da se Evropa i Rusija ponovo zbliže na osnovu zajedničkih političkih i ekonomskih interesa – kaže Bukele.

 

Ukidanje sankcija

Kako je istakao, sastanak u Sočiju bi mogao da bude prilika i za ukidanje sankcija koje je EU uvela Moskvi zbog krize u Ukrajini.

– Nadamo se da će Rusija znati da ceni nemačke napore i da će sastanak u Sočiju doprineti rešenju konflikta u Ukrajini. To je od najveće važnosti za ukidanje sankcija – rekao je Bukele.

Inače, Tramp je od početka svog mandata u januaru 2017. dosad zaratio skoro sa celim svetom. Ono što je Evropljanima najviše zasmetalo jeste njegovo povlačenje iz pariskog klimatskog sporazuma i iranskog nuklearnog sporazuma, kao i njegove pretnje sankcijama svima onima koji se suprotstave njegovim odlukama. Kap koja je prelila čašu dogodila se prošle nedelje kad je, nakon povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma, zapretio sankcijama svim evropskim firmama koje budu nastavile da posluju sa Iranom.

Vašington preti sankcijama Nemačkoj

Vašington je juče zapretio sankcijama Nemačkoj zbog ulaženja u zajednički projekat sa Rusijom i izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

– Projekat izgradnje gasovoda između Rusije i Nemačke može dovesti do uvođenja američkih sankcija. Taj gasovod preusmerio bi gas od Ukrajine, koja zavisi od tranzitnih taksi, a mogao bi i da omogući Rusiji instaliranje opreme za nadzor u Baltičkom moru. Protivimo se gasovodu „Severni tok 2“ jer bi to moglo da poveća maligni uticaj Rusije u Evropi – navela je visoka zvaničnica Stejt departmenta Sandra Oudkirk.

Scroll to top