BalkansPress

Dobro došli!

Španija je stavila veto na predlog teksta zajedničke deklaracije planirane za objavljivanje tokom samita u Sofiji.

Kako se navodi, razlog „nije spoljna politika EU“, već je cilj da se „ime i potpis Marijana Rahoja ne nađu u istom dokumentu, na istom nivou sa liderom Kosova“, čiju nezavisnost Španija ne priznaje. Španski list navodi da je ta informacija potvrđena iz više diplomatskih izbora, kao i da će Rahoj najverovatnije napustiti Sofiju i samit pre nego što počne sastanak kojem će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova.

 

Rahoj je ranije govorio o tome da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate.

"To nas brine“, rekao je Rahoj.

Kako je preneo „Juroaktiv“, Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Unijom, da će „imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji“, kao i da je „zapretio da neće doći zbog Kosova“.

*Foto: Alčeksandar Jovanović

Španija je dostavila pismo u obliku „non pejpera“ pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kojem „stopira“ pominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu ZB 6, odnosno „balkanska šestorka“ zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

Kosovsku nezavisnost ne priznaje pet članica EU — Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

(BalkansPress / Sputnjik)

Scroll to top