BalkansPress

Dobro došli!

Kijev će, ohrabren smrtonosnim oružjem koje dobija od SAD i Kanade, verovatno pokrenuti ofanzivu na Donbas. Moskva upozorava će u slučaju velikog napada ukrajinske vojske biti prisiljena da donese teške odluke i da neće dozvoliti genocid nad ruskim narodom. Jasnija poruka nije mogla biti upućena, i to od strane visokog ruskog službenika zaduženog za odbranu.

 

Vlasti u Donjecku su potvrdile da su ruski oficiri, koji su na zahtev Kijeva  prestali s radom u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre i uspostavu linije kontakata sukobljenih strana u Donbasu (SCCC), napustili Donjecku Narodnu Republiku.

Proterivanje ruskih oficira iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja (SCCC) u Donbasu će dovesti do toga da će se Kijev direktno suočiti s Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, jer više neće biti posrednika.

Kijev gotovo sigurno neće razgovarati s republikama Donbasa, nego će pokrenuti vojne akcije. Prvog dana prekida rada SCCC se već beleži porast granatiranja, iako se ove akcije još uvek mogu opisati „provokacijama na daljinu“.

Potpredsednik Odbora za odbranu i sigurnost Ruske Federacije, senator Franc Klincevič ističe da vlasti Ukrajine, a pre svih Petro Porošenko, sada misle da su im ruke odrešene.

– Ne isključujem da će zbog najavljenih isporuka smrtonosnog oružja iz Sjedinjenih Država i Kanade, završetka obuke ukrajinskih snaga, uvoz teškog naoružanja, posebno zbog dovlačenja artiljerije i municije na liniju razgraničenja ukrajinska vojska pokrenuti „akciju čišćenja“ velikih razmera. Mislim da ćemo se suočiti s velikim ratom – rekao je Klincevič.

 

Prema njegovom mišljenju, ako Porošenko krene na Donbas, opstanak Ukrajine će biti veliko pitanje.

– Čak i najfanatičniji ukrajinski vojnik razume da će situacija po njega završiti loše. LJudi koji žive u Lugansku i Donjecku će štititi svoje porodice i domove. Biće mnogo krvi. I oružane snage Ukrajine, čak i ako se transformišu, neće moći da pobede. S izbijanjem neprijateljstava, a već se oseća miris krvi i baruta, Ukrajina će prestati postojati kao država. Zemlja je već na rubu kolapsa – smatra Klincevič.

On poručuje i da ako Kijev krene na Donbas, Rusija neće dozvoliti genocid.

– Kijev će krenuti na Donbas oružjem, koje je već spremno. Situacija je vrlo opasna. Jasno je i da će Rusija morati doneti ne baš jednostavne odluke – rekao je on.

Predsednika ruskog Centra za etničke i međunarodne studije Anton Bredihin smatra da je odlazak ruskih oficira iz misije alarmantan znak za Kijev.

– To je znak da će se situacija u Donbasu u bliskoj budućnosti promeniti. I ne na način kako bi želela Ukrajina – objasnio je Anton Bredihin.

 

S druge strane, odlazak ruskih oficira i posmatrača daće odrešene ruke rukovodstvu Donjecke i Luganske Narodne Republike. Iz nekog razloga, Kijev kao da ne razume da je stvorio nove probleme ruskoj manjini i Ukrajincima ruskog govornog područja na istoku zemlje.

Kijev je uveren u američku i pomoć iz Kanade, ali su tokom protekle dve godine Donjecka i Luganska Narodna Republika stvorile respektabilne oružane snage s visoko motiviranim lokalnim stanovništvom.

U međuvremenu, na jesenju mobilizaciju ukrajinske vojske se odazvalo jedva 30% vojnih obveznika.

Takođe je važno da se sve događa u jeku aktivne rasprave o inicijativi za uvođenje mirovnog kontingenta Donbas. Očigledno će se ukrajinska strana morati pomiriti i prihvatiti činjenicu da će mirovne snage zapravo biti ruska vojska.

Ranije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je izuzetno zabrinut zbog situacije koja se stvorila oko Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja.

Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokušava da sabotira rad ove strukture. Na kraju je to i uspeo.

(BalkansPress / Logično)

Scroll to top