BalkansPress

Dobro došli!

Zapad je u šoku posle vesti o tome da je Rusija izvršila ispitivanja svog najnovijeg oružja i to ni manje ni više nego na brodovima SAD. Istina, Pentagon je pokušao da zataška događaj, ali je on ipak dospeo na stranice američkih i britanskih medija.

Britanske i američke novine tvrde da je 22. juna došlo do neobičnog incidenta u Crnom Moru, kada je odjednom nekoliko desetina amerskih brodova ustanovilo da im navigacioni sistemi GPS daju netačne podatke o položaju na kome se nalaze.

Na jednom od brodova američke ratne mornarice je, sudeći po njegovom navigacionom sistemu GPS, ustanovljeno da se lađa nalazi na kopnu i to čak 32 kilometra udaljena od mora - kod mesta Gelendžik.

 

Ovakve i slične nepravilnosti primećene su i na još 30 amerskih brodova, koji su se nalazili nedaleko od ruskih obala.

Interesantno je, pišu mediji iz SAD i VB, da se upravo u to vreme nedaleko od tog mesta, u zoni odgovornosti NATO, nalazila i grupacija brodova Ratne mornarice Rusije.

Izveštaj o neshvatljivim greškama u radu elektronskih sistema odmah je poslat u vojnu komandu SAD.

 

Mediji spekulišu da je Rusija isprobavala nepoznato oružje, koje neprijatelju onemogućava da održava kurs plovidbe brodova i koje ometa navigaciju i daje pogrešne podatke o brodovima koji se nalaze u blizini.

Da sve bude još strašnije, navode vojni sksperti, od sada će i piloti NATO morati da budu veoma oprezni tokom letova, jer njihovi navigacioni sistemi GPS mogu da ih odvedu negde sasvim drugdje od mesta na koje su nameravali da dođu radi izvršenja borbenih zadataka ili obuke. 

Takođe će morati da paze i kad budu lansirali rakete jer se isti sistemi koriste i za njihovo navođenje…

(Izvor: Vaseljenska.com)

Scroll to top