BalkansPress

Dobro došli!

Kada je objavljeno da je glumica M.B. privedena prošle nedelje, jer su policajci kod nje pronašli tabetu bromazepama, leka za smirenje, mnogi su bili iznenađeni ovom vešću. Međutim, kako je potvrdio Nikola Pantelić, zamenik javnog tužioca u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, ovakvo postupanje policije je potpuno uobičajeno i u skladu sa zakonom.

PROČITAJTE: Devojčica (13) koja je skočila u Mostaru sa Starog mosta je iz Srbije, oglasio se i njen otac! (VIDEO)

“Ima više ovakvih slučajeva, ali ne dobijaju toliku pažnju javnosti”, izjavio je Pantelić gostujući u emisiji Jutro na TV Prva. U zapisniku policije je bromazepam okarakterisan kao “opojna droga”, što je izazvalo priličnu zabunu u javnosti. Kako pravnici naglašavaju, on pripada istoj grupi kao i opojne droge, u zakonskom smislu. Zakon, naime, pod psihoaktivnim kontrolisanim supstancama podrazumeva:

 

- opojne droge, odnosno narkotike, 

- psihotropne supstance,

- proizvode biološkog porekla koji imaju psihoaktivno dejstvo i

- druge psihoaktivne kontrolisane supstance.

Međutim, u medicinskom smislu, bromazepam je lek a ne droga, naglasila je dr Tatjana Vlašković Jovićević. Važno je da se uzima isključivo uz nadzor lekara inače može dovesti do zavisnosti i potrebe da se neprekidno povećava doza.

PROČITAJTE: VESNE PEŠIĆ UDARILA NA ĐOKOVIĆA: "Kad zaraziš mozak, mnogo ne valja..."

Prema nekim procenama, svaki četvrti odrasli stanovnik Srbije uzima ovaj lek. Generički nazivi iz ove grupe lekova su i alpralozam, diazepam, klonazepam, lorazepam, a koriste se za ublažavanje anksioznosti i napetosti. Lekari ih prepisuju i protiv nesanice, kod pojave spazama mišića, ali i u lečenju paničnih poremećaja i epileptičkih napada.

Najbolji efekat bromazepama ispoljava se nakon dve nedelje kontinuiranog korišćenja u dozi koju prepiše lekar. Prevelika doza ovog leka može biti smrtonosna.

Sa pravne strane, važno je znati da morate imati lekarski recept ili izveštaj lekara kao nosite makar i jednu tabletu bromazepama.

 

Scroll to top