BalkansPress

Dobro došli!

Velika Britanija napravila je opasan presedan i privremenim vlastima u Prištini isporučila veću količinu lakih protivtenkovdkih raketnih sistema "DŽavelin" i NLAW. Ove rakete tokom poslednja dva meseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini, za rat protiv Rusije. Ovakav opsan potez Londona, prema saznanjima "Novosti", neće ostati bez reakcije Srbije - predsednik Aleksandar Vučić u narednih 48 sati zatražiće zvanično objašnjenje od britanskog premijera Borisa DŽonsona.

Prema prvim informacijama juče je u Prištinu stigao prvi kontingent od 50 ovih sistema. Ova isporuka deo je aranžmana koji su krajem februara napravili šef britanske vlade Boris DŽonson i premijer Kosova Aljbin Kurti. Prema prvim informacijama, dogovoreno da cena jednog borbnog kompleta bude oko 40.000 što je nešto manje od tržišne vrednosti.

PROČITAJTE: ODGOVOR VUČIĆA KURTIJU I ĐUKANOVIĆU: Važnije nam je da se zaštitimo od komaraca - nego od vaših vazduhoplovnih snaga (VIDEO)

 

Prema dostupnim informacijama, u narednim mesecima Britanija će Albancima isporučiti i najmanje 20 lakih protivtenkovskih sistema "DŽavelin". Dogovorena je, kako saznajemo, i besplatna obuka pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga za korišćenje ovog arsenala. Zasada niko ne može da potvrdi da se u prištinsko-londonskom aranžamanu ne nalazi još nešto od naoružanja i vojne opreme.

Ova isporuka naoružanja dolazi u veoma osetljivom političkom i bezbednosnom trenutku za celu Evropu, a takođe i region Balkana. Prištinske vlasti, koje su u procesu formiranja oružanih snaga, već duže vreme molile su zapadne zamlje da im prodaju protivtenkovske i artiljerijske sisteme, a Velika Britanija prva je napravila opasan korak naoružavanja nepriznate države.

*Foto: Shutterstock/Ilustracija

PROČITAJTE: PORUKA AMERIČKOG AMBASADORA: Srbija ima izbor - ako želi u NATO, ima našu podršku!

Da apsurd bude veći, Priština je primila ovo naoružanje u jeku višednevne kampanje koju vodi protiv Beograda - zbog prijema naoružanja koje je dogovoreno, naručeno i plaćeno godinama pre sukoba u Ukrajini. Upravo Kurti je, uz pomoć crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, poveo javnu kampanju etiketiranja Srbije zbog navodnog gomilanja naoružanja. Kišu optužbi Kurti je opravdao navodnim strahom Beograda da će potiskivanjem Rusije iz Evrope Srbija ostati sama. Ova kampanja izazvana je nepotvrđenim vestima o isporuci kineskog sistema zemlja vazduh FK-3 Vojsci Srbije, koje je po svojoj prirodi odbrambeno i ne može da ugrozi nikoga ko vodi miroljubivu politiku.

Priština od juče na raspolaganju ima protivtenkovske rakete nove generacije, koje dejstvuju iz lakih bacača i ispaljuju se sa ramena. "DŽavelin" mnogi karakterišu i kao protivavionski "zemlja vazduh" sistem, koji može uspešno da dejstvuje na niskoleteće ciljeve. Oba ova sistema izuzetno su efikasni, lako se koriste, a upotreba zahteva minimalnu i kratku obuku. Britanske rakete masovno se koriste u ukrajinskom ratu, gde, makar kako tvrde zapadni mediji, postižu odlične rezultate.

 

HOĆE VOJSKU DO 2028.

NOVO naoružanje koje je stiglo u Prištinu bez sumnje naći će se u jedinicama tzv. Vojske KOsova u formiranju. Iako je presedan da država koja nije zvanično priznata i nije član UN poseduje oružane snage, u Prištini otvoreno poručuju da će proces zaokruživanja ovih snaga biti završen najdalje do 2028. godine. Britanske rakete prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, ali postoje najave kupovine dronova, topova, pa i helikoptere. Neskriveni partner u ovom poslu pripštinskim vlastima su SAD i Velika Britanija, a dežurne adrese za obezbeđivanje naoružanja su Nemačka i Turska.

PROČITAJTE: „ZAŽALIĆE KO NE UVEDE SANKCIJE RUSIJI“ – Da li je američka ministarka mislila na Srbiju?

GOMILANJE U UKRAJINI

VELIKA Britanija, prema zvanično potvrđenim informacijama, zajedno sa ostalim NATO državama poslednjih meseci prebacila je u Ukrajinu najmanje 7.000 sistema NLAW. Ukrajinske oružane snage snabdevane su i sistemima "DŽavelin" još od 2018. godine. Pored ostalog, Zapad najavljuje nove isporuke ovog naoružanja ukrajinskoj vojsci u narednih nekoliko nedelja. Britanske rakete na istoku Evrope ciljaju gotovo isključivo ruske tenkove, borbena vozila, kamione, ali i - helikoptere.

Scroll to top