Najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila najavljuje pogoršanje vremena, padavine i zahlađenje u toku dana.

Početkom nedelje biće osetno hladnije, nad južnim delom regiona padaće sneg, a biće ga i na predelima ispod 600 metara nadmorske visine.

Za sredinu naredne nedelje Čubrilo predviđa kraće otopljenjem dok u petak stiže novo, jače zahlađenje sa mogućim snegom u nizijama.

Pogoršanje vremena je već zahvatilo zapadne delove regiona i polako napreduje dalje na istok donoseći kišu i zahlađenje uz umeren severozapadni vetar. U toku noći snežna granica će se uz zahlađenje spuštati na oko 900 metara nadmorske visine, a zatim i na oko 700 mnv.

 

Vremenska prognoza za narednu nedelju

U ponedeljak ujutro nad severnim predelima regiona prestanak padavina uz smanjenje oblačnosti dok će nad južnim i središnjim predelima biti kiše i snega. Snežna granica će se kretati na oko 600-700mnv.

Početkom naredne nedelje, kaže Čubrilo, biće osetno hladnije uz pojačan severozapdni vetar i dnevni maksimum od +3 do +8 stepeni Celzijusa. U utorak ujutro mraz ponegde do -4 stepena Celzijusa.

Sredinom nedelje biće osetno toplije uz okretanje vetra na jugozapadni smer i maksimum i do oko +15 stepeni Celzijusa ponege, pokauzje vremenska prognoza.

U petak nam stiže novo pogoršanje, kiša i zahlađenje uz spuštanje snežne granice na oko 700 mnv.

*Foto: N. Živanović

Sneg i jak vetar

Za dolazeći vikend biće još malo hladnije uz mogući češću pojavu snega i u nižim predelima (ispod 200 metara nadmorske visine), a duvaće i jak severni vetar.

Posle 7. decembra i dalje stoje sve opcije od građenja anticiklona nad Skadninavijom do jakog uticaja Atlatika.

 

Scroll to top