BalkansPress

Dobro došli!

Direktor Instituta za politička istraživanja iz Prištine Ljuljzim Peci izjavio je danas da će se puna normalizacija odnosa Prištine i Beograda desiti tek kada Srbija prizna Kosovo i smatra da će Kosovo biti u fokusu američke administracije bez obzira ko je na čelu Bele kuće.

On je za Kosovo onlajn rekao da razmena teritorija ili model dve Nemačke nisu opcija, već da je prema deklaracijama visokih zvaničnika SAD glavni cilj pregovora Beograda i Prištine međusobno priznanje.

PROČITAJTE: NAJVEĆA MISTERIJA KORONE: Faktor koji presuđuje - život ili smrt!

„Krajnje je vreme da region ide napred, a dok se ne reše odnosi Prištine i Beograda nema prosperiteta Zapadnog Balkana“, ocenio je Peci.

Kada je u pitanju uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine, Peci kaže da i nakon predstojećih izbora u SAD očekuje istu posvećenost nastavku dijaloga kao i do sada.

 

„Mislim da će dijalog potrajati više od Trampovog mandata i mi ne znamo ko će biti idući predsednik, pregovori će se voditi najmanje još godinu dana, a već tada ćemo imati novu administraciju u Vašingtonu. I ako dođe Bajden ja mislim da se politika prema Kosovu i Srbiji neće promeniti“, ocenio je on.

Peci tvrdi da Srbija jeste stara država, ali da nije završila svoju modernu državnost i treba da definiše svoje granice, a da takozvano Kosovo nema puni međunarodni legitimitet, bez čega nema budućnost.

„Budućnost sada ekskluzivno zavisi od volje lidera u Prištini i u Beogradu da li hoće da uđu u EU ili hoće da ovo ostave kao veliki nerešeni problem za buduće generacije“, kazao je Peci.

SRBI SU IZABRALI STRANU: Braniće Trampa!

Samo u prvoj nedelji kampanja „Srbi za Trampa“ dobila je veliku podršku, između ostalog i prvu službenu Dena Seversona, komandanta mornarice i „top gan“ pilota u penziji, koji se kandiduje za Kongres u 19. okrugu na Floridi.

 

Kampanja je započeta 3. avgusta sa ciljem da mobiliše oko milion državljana SAD srpskog porekla da se pridruže organizovanom naporu i pomognu ponovni izbor predsednika Donalda Trampa, prenosi Srpski radio Čikago.

Severson je rekao da se suočavamo sa „velikim pritiskom i kretanju demokrata prema komunizmu“, i dodao da američki Srbi razumeju „koliko destruktivan komunizam može biti“, prenosi RTV.

„Apsolutno je divno videti ih kako se udružuju kako bi sprečili da radikalna levica uspostavi nešto tako opasno u našoj zemlji“, rekao je Severson.

Kampanju su pokrenule Olga Ravasi i Pamela Kolins u cilju promovisanja građanskog i političkog angažmana srpske zajednice u SAD.

„Podržavamo predsednika Donalda Trampa zato što se nacija suočava sa egzistencijalnom krizom i u vreme velike nestabilnosti potreban je kontinuitet snažnog vođstva predsednika Trampa, poverenje u vremenu teških odluka, i preka potreba za zakonom i redom“, rekle su Ravasi i Kolins.

„Srbi za Trampa“ 2020. planiraju da nastave razvoj mreže kako bi formirali snažnu bazu pristalica u svakoj ključnoj saveznoj državi, što je vrlo bitno za ponovni izbor predsednika Trampa.

Scroll to top