BalkansPress

Dobro došli!

Ugovorom sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) Srbija može da postane ekonomski most između zapada i istoka, da privuče nove investicije iz EU, kao i iz Rusije, i da dodatno ojača naše političke i ekonomske pozicije u regionu, ocenjuje ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

PROČITAJTE: JOŠ DVA MESECA BEZ RATA KREDITA: Narodna banka Srbije odobrila dodatni moratorijum na kredite

Vest da je ruska vlada odobrila ratifikaciju Ugovora o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Republike Srbije predstavlja potvrdu odličnih političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Rusije, kaže Popović za Tanjug.

„Srbija će ovim ugovorom dobiti mogućnost da izvozi praktično sve domaće proizvode bez carina na tržište od blizu 200 miliona ljudi. Takve uslove za izvoz na tržište Rusije i Evroazijske unije nema nijedna druga država u Evropi“, ističe ministar.

 

To je posebno značajno u ovom trenutku, objašnjava Popović, kada kao država, zbog globalne ekonomske krize izazvane virusom korona, treba maksimalno da diverzifikujemo naš izvoz i budemo prisutni na što većem broju tržišta gde postoji potreba za robom iz Srbije, a Rusija, prema rečima ministra, želi našu robu, jer u Rusiji postoji duga tradicija i prepoznatljivost brendova iz Srbije.

„Tu pre svega mislim na privredne grane kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali takođe imamo veliki potencijal za izvoz našeg inženjerskog znanja, inovativnih rešenja i IT usluga“, rekao je Popović.

Samit Evroazijskog ekonomskog saveza

*Sputnik / Ramilь Sitdikov

Odluka Rusije velika šansa za prehrambenu industriju

Istim povodom, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističe da je ono što je za mnoge uticajnije i snažnije ekonomije samo pusti san, za Srbiju danas realnost.

Ratifikacija ugovora daje mogućnost da bez carine srpski poljoprivredni proizvođači izvoze na tržište od gotovo 200 miliona stanovnika mnoge proizvode.

„Među njima bih svakako izdvojio sir i voćnu rakiju. Velika šansa za prehrambenu industriju koju moramo iskoristiti, posebno danas kada se svi zatvaraju zbog virusa korona i kada mnoge zemlje vape za prilikom da izvezu svoju robu“, objašnjava Nedimović.

 

Podsetimo, ruska Vlada je odlučila da odobri nacrt saveznog zakona „O ratifikaciji Sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, sa jedne strane, i Republike Srbije, sa druge strane“ i da ga prosledi na usvajanje Državnoj dumi u skladu sa utvrđenom procedurom.

Srbija je potpisala sporazum o formiranju bescarinske trgovinske zone sa EAEU u oktobru 2019. godine.

Ugovor je potrebno da ratifikuju sve države članice EAEU.

Taj ugovor će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju.

PROČITAJTE: Svet čeka šok zbog strašnog zločina nad Srbima: „Žetva“ će poljuljati tvorevinu „Kosovo“!

Premijerka Ana Brnabić je u oktobru prošle godine u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica — Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana.

Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina.

Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka...

Scroll to top